ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον ιστορικό Γιώργο Δερτιλή απονεμήθηκε το Βραβείο Νίκου Θέμελη

στον-ιστορικό-γιώργο-δερτιλή-απονεμή-151016

Το βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη (1947-2011) που θέσπισε ο Δήμος Άνδρου είναι πλέον καθιερωμένος θεσμός. Το βραβείο, το οποίο τιμά βιβλία που ταιριάζουν στην αισθητική και στη φιλοσοφία του Νίκου Θέμελη, δόθηκε στην εφετινή, τρίτη, απονομή του, το βράδυ του Σαββάτου 23 Αυγούστου, στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Δερτιλή για το βιβλίο του Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες (Πόλις, 2013).

Σε αυτόν τον αυτοβιογραφικό τόμο, ο διακεκριμένος έλληνας ιστορικός παρακολουθεί μια οικογενειακή ιστορία πέντε γενεών παραπέμποντας συνεχώς στην ιστορία της Ελλάδας κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, δίνοντας έμφαση σε αναμνήσεις και εμπειρίες από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και τις απόπειρες ανασυγκρότησης στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Βιώματα, συναισθήματα, μνήμες και πορείες ανθρώπων από την Κρήτη και τη Μάνη ως την Αθήνα πλέκονται συνειρμικά σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, στην οποία οι ιστορίες απλών ανθρώπων κάθε τάξης συνδέονται με τα γεγονότα της μεγάλης Ιστορίας με αφηγηματική χάρη, καθιστώντας την ιστορική γνώση απολαυστικά προσβάσιμη.

Την επιλογή του τίτλου έκανε η κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Η απονομή έγινε στο θεατράκι της Θεοσκέπαστης στην Άνδρο, παρουσία της τέως και της νέας δημοτικής αρχής του νησιού. Την απονομή του βραβείου στον τιμώμενο -πίνακας του Κ. Γαρύφαλλου- έκανε ο πρώην δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός. Το σκεπτικό της βράβευσης ανέπτυξε εκ μέρους του «Αναγνώστη» ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Ακολούθησε η απονομή των μαθητικών βραβείων του διαγωνισμού διηγήματος και ποίησης που προκηρύσσει ο Δήμος Άνδρου στα σχολεία του νησιού και η βραδιά έκλεισε με συναυλία των Encardia.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου