ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η ελπίδα μας παραμένει ασύλητη» – Πως προχωρά η ανασκαφή στην Αμφίπολη

η-ελπίδα-μας-παραμένει-ασύλητη-πως-147782

Με τη στερέωση και τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων πρόκειται να ασχοληθούν τις επόμενες ημέρες οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, προκειμένου να τα προστατεύσουν. Οι εργασίες υποστύλωσης έχουν ξεκινήσει με τη βοήθεια ειδικών μηχανικών και γεωλόγων.

Παρότι η ανασκαφή από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχωρά, οι αρχαιολόγοι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, αλλά και στη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο.

Ως προς το θέμα για το αν έχει συληθεί ή όχι ο τύμβος ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελπίδα μας παραμένει ασύλητη».

Στο μεταξύ αφαιρέθηκε την Τρίτη και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου