ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρεσβευτής» της Μαγνησίας

πρεσβευτής-της-μαγνησίας-146451

«Τα τσίπουρα στον Βόλο» του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά

Εξαιρετικά σχόλια αποσπούν «Τα τσίπουρα στον Βόλο», το εγχειρίδιο γνωριμίας με τις γεύσεις της Μαγνησίας, που πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς και στην αγγλική γλώσσα. Πολύπλευρο ταλέντο ο Βολιώτης εικαστικός και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Ψυχούλης, εξέφρασε την συγγραφική του δεινότητα με ένα βιβλίο που εμβαθύνει επί της ουσίας σε μια «τελετουργία», με πρωταγωνιστή το τσίπουρο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, που παρουσιάστηκε στις αρχές της χρονιάς στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα «ταξιδέψει», όπως όλα δείχνουν στο εξωτερικό, «μυώντας», ταυτόχρονα, τους δεκάδες ξένους επισκέπτες της Ελλάδας, σε μια παράδοση που σφραγίζει την ταυτότητα της περιοχής.

Στα «Τσίπουρα στον Βόλο» ο συγγραφέας ξεναγεί στην τσιπουροποσία συστήνοντας τις ιδανικές συνθήκες ώστε να απολαύσουμε ένα ή και περισσότερα τσιπουράκια. Το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, το πως καθόμαστε, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο ρυθμός είναι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ένας μερακλής Βολιώτης σε ρόλο ξεναγού, χαρίζει έναν ανθρωπολογικό οδηγό ευδαιμονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα κείμενο με ζωηρές περιγραφές που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα τσιπουράδικο του Βόλου, πλάι στο κύμα.

Ο συγγραφέας περιγράφει με ζωηρά χρώματα μια μοναδική εμπειρία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν είσαι ξένος που αποφάσισες οικογενειακά ή με μεγάλη παρέα να πας στον Βόλο για να εντρυφήσεις στην τσιπουρική σε κάποιο διάστημα διακοπών παρότι θα φύγεις αρκετά ικανοποιημένος, μην πιστέψεις ούτε στιγμή πως αυτή είναι η εμπειρία για την οποία είχες ακούσει πολλά. Θα πρέπει να επιστρέψεις άλλη μία φορά με μικρή παρέα και να βρεις έναν μερακλή Βολιώτη να σε οδηγήσει».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου