ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπουδαία καλλιτεχνική στιγμή

σπουδαία-καλλιτεχνική-στιγμή-145543

Η «εθνική τραγωδός» Λυδία Κονιόρδου απαγγέλλει στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Ενα από τα σημαντικότερα ποιήματα του Αγγελου Σικελιανού, η Ιερά Οδός, και αποσπάσματα ενός από τα πιο σπάνια έργα του, της Ελευσίνιας Διαθήκης, απαγγέλλει μοναδικά η Λυδία Κονιόρδου.

Η σπουδαία ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου απαγγέλλει, μοναδικά, κάτω από το Ρολόι στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Επιχρωματίζοντας το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης, που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, τα Λόγια του Ρολογιού φιλοξένησαν στην τρίτη τους έκδοση, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, μια σπουδαία ερμηνεύτρια των κειμένων της ελληνικής γλώσσας, τη Λυδία Κονιόρδου.

Σε μια ξεχωριστή απαγγελία ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, η καλλιτέχνης με την περίσσια ευαισθησία, έδωσε πνοή στο αριστουργηματικό ποίημα του Αγγελου Σικελιανού Ιερά Οδός, καθώς και σε αποσπάσματα από την Ελευσίνια Διαθήκη του, αποκαλύπτοντας στο πλαίσιο ενός μουσικού διαλόγου με τον συνθέτη Τάκη Φαραζή, πτυχές της ιστορίας αλλά και της μυθολογίας της αγαπημένης πόλης του ποιητή, της Ελευσίνας και του εμβληματικού δρόμου που οδηγεί σε αυτήν.

Η σχέση του Αγγελου Σικελιανού με την Ελευσίνα είχε ξεκινήσει σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν από τις πλαγιές του όρος Αιγάλεω είδε το περίφημο όραμα με τους ιεροφάντες που κατευθύνονταν προς το ιερό της θεάς Δήμητρας. Οι συναισθηματικοί και ιδεολογικοί του δεσμοί με την πόλη εδραιώθηκαν χρόνια αργότερα, μέσα από τις τακτικές του επισκέψεις στις φιλολογικές συναντήσεις και τα δείπνα που οργάνωνε ο Γιώργος Δομέστιχος και η σύζυγός του Αμαλία, ενώ δηλωτική της σύνδεσής του με την πόλη ήταν και η επιλογή του να τελέσει τον γάμο του με την Άννα Καραμάνου, καρπό του σκανδαλώδους έρωτά τους, στον μικρό βωμό του ιερού ναού της Ελευσίνας, την Αγέλαστο Πέτρα.

Ο Άγγελος Σικελιανός γράφει την Ιερά Οδό το 1935 προσδίδοντας μυθολογία στον τόπο της Ελευσίνας, όπως ο τόπος αυτός είχε προσδώσει μυθολογία στο ίδιο το έργο του ποιητή. Στον δρόμο που οδηγούσε από την Αθήνα στην Ελευσίνα, με τις αρχαίες πομπές των Ελευσίνιων να ακολουθούν, ο ποιητής μιλά για την απολύτρωση του ανθρώπου από την καταπίεση και τον πόνο, μέσα από το «συμβολικό δρώμενο». Στέλνει με τη δική του χαρακτηριστική γλώσσα ένα παρήγορο μήνυμα ανάστασης και θριάμβου της ζωής, για τον ξεπεσμό και την υποδούλωση που οδήγησε τον άνθρωπο η αφροσύνη του να υποτάξει τη Μάνα-Γη, το σύμβολο της μητρότητας και της αγάπης.

Η Ιερά Οδός του Σικελιανού είναι ένα ποίημα-όραμα για τη μέρα της σωτηρίας και της λύτρωσης, όταν η ψυχή του ανθρώπου θα συμφιλιωθεί με τους αιώνιους νόμους της ζωής και της φύσης.

Η ξεχωριστή performance αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτότυπων ηχητικών περφόρμανς, ερμηνειών κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, που σηματοδοτούν το Μυστήριο 2 | Λόγια του Ρολογιού, της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Θα προβάλλεται δωρεάν από την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο επίσημο κανάλι YouTube της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου