ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαδικτυακή έκθεση

διαδικτυακή-έκθεση-142352

Τα πρόσωπα της Φρίντα Κάλο είναι τώρα προσβάσιμα από το κινητό

Τη δυνατότητα να «επισκεφτούν» την έκθεση που «φιλοξενήθηκε» το 2018 στο Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο έχουν όσοι επιθυμούν, με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

Η έκθεση ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην Φρίντα Κάλο και περιελάμβανε ρούχα, σπάνιο αρχειακό υλικό και πολύτιμα αντικείμενα.

Οι φιλότεχνοι που επιθυμούν να δουν την συγκεκριμένη έκθεση, μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, η οποία θα τους δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 800 ζωγραφιές, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκουν στην διάσημη καλλιτέχνιδα.

Η διαδικτυακή έκθεση της Φρίντα Κάλο δημιουργήθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της Google με 33 διεθνή μουσεία.

Η Φρίντα Κάλο ήταν μία από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα.

Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.

Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η προσωπικότητά της.

Θεωρείται ένα αντισυμβατικό style icon, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης αίσθησης γούστου και της αγάπης της για τα έντονα ζωντανά χρώματα.

Τα σμιχτά φρύδια και η έντονη προσωπικότητά της, ύμνησαν τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία. Ενώ οι τότε γυναίκες ντύνονταν με λεπτά και ντελικάτα φορέματα, εκείνη πειραματιζόταν με παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές και υπερμεγέθη κοσμήματα από τον προκολομβιανό πολιτισμό. Θα περάσουν εβδομήντα χρονιά για να αρχίσουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας να χρησιμοποιούν το έθνικ στις δημιουργίες τους.

Οπως έγραψε και ο Ντιέγκο Ριβέρα, σύζυγος της Φρίντα: «Ηταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου