ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρές οι ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης από τη φωτιά

μικρές-οι-ζημιές-στον-αρχαιολογικό-χώ-140294

Μόνο μικρές ζημιές, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους στην αρχαία Μεσσήνη διαπιστώθηκαν από την αυτοψία που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή.

Ελάχιστα είναι και τα προβλήματα που προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναΐσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι ζημιές αυτές θα αποκατασταθούν άμεσα από τους συντηρητές.

Την αυτοψία έκανε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του υπουργείου, με την συμμετοχή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, της Δρ Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και της Δρ Ευγενίας Μηλίτση, Προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επειδή η φωτιά, καίγοντας την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων του 10ου αι., οι οποίοι επίσης υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.

Η κ. Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Καραπαναγιώτου τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων διά της Αρκαδικής Πύλης.

Δόθηκαν, επίσης, οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Το απολύτως αναγκαίο μέτρο, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίηση του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου