ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξολοθρευτές εντόμων, εργάτες και νυχτοφύλακες έγραψαν αριστουργήματα – Οι περίεργες δουλειές σπουδαίων συγγραφέων

εξολοθρευτές-εντόμων-εργάτες-και-νυχ-140102

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Κάρολο Ντίκενς ή τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι να κάνουν κάποια άλλη δουλειά πέρα από το να δημιουργούν τα «κοσμήματα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας που βγήκαν από την πένα τους. Κι όμως, το βιογραφικό τους περιλαμβάνει αρκετές- αταίριαστες ίσως με το ρόλο του συγγραφέα- δουλειές.

Αλλοι δούλεψαν ως νυχτοφύλακες, φαρμακοποιοί ή δικηγόροι, κάποιοι έγιναν καμαρότοι και γιατροί και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, ενώ μερικοί υπήρξαν ακόμη και εργάτες εργοστασίου. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τις εμπειρίες που είχαν από τις δουλειές τους τις αξιοποίησαν αργότερα στα αριστουργήματα που έγραψαν. Αυτοί είναι μερικοί από τους σπουδαίους συγγραφείς με τις πιο περίεργες δουλειές, σύμφωνα με την Huffington Post.

Γουίλιαμ Μπάροουζ- Εξολοθρευτής εντόμων

Οταν τον έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό, για ψυχιατρικούς λόγους, το 1942, μετακόμισε από τη γενέτειρά του- το Σεντ Λούις- στο Σικάγο, όπου έπιασε δουλειά ως εξολοθρευτής εντόμων.

Αγκάθα Κρίστι -Βοηθός φαρμακοποιού

Οταν η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, το 1914, δεν δίστασε να γίνει εθελόντρια και πέρασε τέσσερα χρόνια φροντίζοντας τραυματισμένους στρατιώτες σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά από δύο χρόνια εργασίας χωρίς αμοιβή, το 1917 πήρε τη θέση της βοηθού φαρμακοποιού, με ετήσιο μισθό 16 λίρες (περίπου 1.300 δολάρια σήμερα), μέχρι το τέλος του πολέμου.

Κάρολος Ντίκενς -Εργάτης σε εργοστάσιο

Πολύ πριν γίνει δημοσιογράφος και δουλέψει σε δικηγορικό γραφείο, στα 12 του ήταν ήδη εργάτης σε εργοστάσιο, βάζοντας ετικέτες σε συσκευασίες με βαφή για παπούτσια. Δούλευε 10 ώρες κάθε ημέρα.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Μηχανικός

Παρά τις διαφωνίες του, οι γονείς του έγραψαν τόσο τον ίδιο όσο και τον αδερφό του στο Ινστιτούτο Μηχανικής της Αγίας Πετρούπολης το 1838, όταν ήταν 15 ετών. Εξαιτίας της απέχθειας του για την στρατιωτική εκπαίδευση και το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία και την τέχνη, αδυνατούσε να ενταχθεί στον κύκλο των υπόλοιπων μαθητών.

Αν και οι γονείς του πέθαναν πριν εκείνος αποφοιτήσει, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του έπιασε δουλειά ως μηχανικός.

Αρθουρ Κόναν Ντόιλ -Χειρουργός

Εχοντας σπουδάσει φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εργάστηκε ως γιατρός πλοίου σε φαλαινοθηρικό το 1880 και στη συνέχεια ως χειρούργος στο SS Mayumba κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Δυτική Αφρική την επόμενη χρονιά. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, άνοιξε ιατρείο και μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στους ασθενείς και τη συγγραφή.

Τζον Γκαλσγουόρθι -Δικηγόρος

Αρχικά δούλεψε ως δικηγόρος αλλά εγκατέλειψε την καριέρα του στις αρχές του 1890 για να μπει στην οικογενειακή ναυπηγική επιχείρηση. Πέρασε αρκετά χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Τζέιμς Τζόις -Χειριστής κινηματογράφου

Αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στην ιατρική, δούλεψε ως τραγουδιστής και πιανίστας, αλλά και δίδαξε αγγλικά στην Κροατία και την Ιταλία, το Δεκέμβριο του 1909 επέστρεψε στην Ιρλανδία και άνοιξε τον πρώτο κινηματογράφο του Δουβλίνο. Η επιχείρηση κατέρρευσε τον επόμενο χρόνο.

Φραντς Κάφκα -Υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή στην Πράγα το 1906. Αφού δούλεψε για ένα χρόνο ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο, χωρίς αμοιβή, μεταπήδησε σε ένα ασφαλιστικό γραφείο. Από εκεί έφυγε μετά από εννιά μήνες, γιατί οι πολλές ώρες δουλειάς δεν του επέτρεπαν να γράψει.

Τζακ Κέρουακ -Λαντζέρης

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει αρκετές δουλειές. Μεταξύ άλλων μάζευε βαμβάκι, έπλενε πιάτα, ήταν νυχτοφύλακας, δούλεψε σε βενζινάδικο, ως ναύτης και στο σιδηρόδρομο.

Τζακ Λόντον -«Πειρατής» στρειδιών

Στην εφηβεία του έκανε αυτή τη «δουλειά», δηλαδή έκλεβε στρείδια από «φάρμες» στρειδιών στο Σαν Φρανσίσκο και τα πουλούσε σε μία αγορά στο Οκλαντ. Οταν η βάρκα του καταστράφηκε τόσο που δεν μπορούσε να την επισκευάσει, δούλεψε σε φαλαινοθηρικό και σε μύλο, πριν επιστρέψει τελικά στο σχολείο.

Χέρμαν Μέλβιλ -Υπάλληλος τράπεζας

Ηταν η πρώτη του δουλειά και στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος για λίγο. Εγκατέλειψε το πόστο του για να γίνει καμαρότος σε εμπορικό πλοίο το 1839.

Τζορτζ Οργουελ -Αστυνομικός

Επιασε δουλειά στα 19 του, το 1922, στην Μπούρμα. Αφού άλλαξε μερικές πόλεις, επέστρεψε στο σπίτι του καθώς αρρώστησε από δάγκειο πυρετό.

Τζον Στάινμπεκ -Ξεναγός

Ηταν ξεναγός και επιστάτης σε ιχθυοτροφείο, μέχρι τη στιγμή που γνώρισε την πρώτη σύζυγό του. Μαζί άνοιξαν μία βιοτεχνία κατασκευής πλαστικών κούκλων.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου