ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βράβευση για τη Μπιενάλε της Αθήνας

βράβευση-για-τη-μπιενάλε-της-αθήνας-13846

Την αναγνωρίζει ως μία τολμηρή πολιτιστική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου την ανταμείβει. Η Μπιενάλε της Αθήνας, όπως και το Visual Culture Research Center στο Κίεβο της Ουκρανίας βραβεύονται από τον οργανισμό επειδή «καταπιάνονται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας».

Με αυτό τον τρόπο το ECF στέλνει «ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες».

Η απονομή του βραβείου των 25.000 € για κάθε νικητή θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες. Παρούσες στην τελετή απονομής πρόκειται να είναι η πριγκίπισσα Margriet και η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τoν Chris Dercon (διευθυντή της Tate Modern), την Bojana Cvejic (θεωρητικό της περφόρμανς), τη Saskia van Stein (καλλιτεχνική διευθύντρια του Bureau Europa), τον Christian Esch (διευθυντή του NRW Kultursekretariat) και τη Rana Zincir Celal (διευθύντρια προγράμματος του Columbia Global Centers | Turkey), αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με το βραβείο αυτές τις δύο πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Οπως αναφέρει το ECF «η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτό-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 την διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτό-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού».

Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα οργανώσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου