ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

επίκαιρο-εκπαιδευτικό-πρόγραμμα-από-138114

Ξεκινά το επίκαιρο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την εκπαιδευτική κοινότητα, με τίτλο «Ανοιξε το Τριώδιο, ήρθε κι η Αποκριά!», που θα διαρκέσει στην περίοδο του Τριωδίου, περίοδο ταυτισμένη με τις τρεις ωδές, τους τρεις ύμνους, που ψάλλονται στην Εκκλησία. Την πρώτη Κυριακή με το Ευαγγέλιο του Τελώνου και Φαρισαίου, τη δεύτερη με του Ασώτου Υιού και την τρίτη Κυριακή της Απόκρεω. Η τέταρτη είναι η Τυρινή ή της Τυροφάγου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και έχει σχεδιαστεί με αφορμή την περίοδο της χαρούμενης ελληνικής Αποκριάς, όπου συνδυάζεται το γλέντι ο χορός και το ξεφάντωμα, με την αυστηρή νηστεία και τη λατρεία της Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία επακολουθεί.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να διδαχτούν την ιστορία της Αποκριάς και μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων να μεταφέρουν το μήνυμα της χαράς, της ζωής, της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Στοχεύει επίσης, να γνωρίσουν μέσω της ελληνικής παράδοσης, διάφορα ελληνικά αποκριάτικα έθιμα. Να μάθουν πώς εξελίσσεται χρονικά και βιωματικά η αποκριά από την έναρξή της έως τη λήξη της, που ουσιαστικά προετοιμάζει τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Να παίξουν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν και να αισθανθούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της περιόδου. Να περάσουν όμορφα και να αποκτήσουν μια ακόμα βιωματική εμπειρία, αντλούμενη από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κάθε δράση είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο εξελικτικό και ηλικιακό επίπεδο των μαθητών. Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα για κάθε τάξη.

Aμέσως μετά, και ενόψει της 25ης Μαρτίου, ακολουθεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», το οποίο σχεδιάστηκε πέρυσι στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη σχετική δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, εστιασμένη στην έκδοση «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Τ. Γυφτογιάννη, μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου και συνδεδεμένο με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα. To πρόγραμμα απευθύνεται και στις δυο σχολικές βαθμίδες.

Tα επίκαιρα αυτά προγράμματα εκπονούνται στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Αχιλλοπούλου με Κύπρου) και στις ώρες: 09.00 -10.30 και 11.00-12.30. Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Λ.Ε.Β. : Αποστολία Αρμπελιά, μουσειοπαιδαγωγός. Για κλείσιμο προγράμματος και πληροφορίες: γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421305753 – 6945852406, στις ώρες: 11:30-14:00.

Εννοείται επίσης ότι στη διάρκεια του κάθε προγράμματος τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας για τον covid 19.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου