ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εκλήθην ομιλήτρια»

εκλήθην-ομιλήτρια-136482

Εκδόθηκε το βιβλίο με τις ποιητικές ομιλίες της Κικής Δημουλά

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο της Κικής Δημουλά, κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Ικαρος, το βιβλίο «Εκλήθην ομιλήτρια».

Η έκδοση περιλαμβάνει 28 «ποιητικά χρονογραφήματα», ομιλίες της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας και ακαδημαϊκού σε συνέδρια και εκδηλώσεις, χαιρετισμούς και αποχαιρετισμούς από το 1992 έως το 2017. Κείμενα και στοχασμοί για διαφορετικά θέματα, με τον δικό της ελεύθερο τρόπο και την μεταφορική αντίληψη του κόσμου που διέθετε.

«Δεν πήρα μόνη την απόφαση να συγκεντρωθούν σε έναν τόμο λόγοι που εκφώνησε η μητέρα μου σε συνέδρια, εκδηλώσεις, χαιρετισμούς και αποχαιρετισμούς. Την πήραμε μαζί, λίγο πριν ανέβει στη βάρκα του ανέκκλητου. Καταθέτω, ως αποδεικτικό της εξουσιοδότησής της να κινούμαι ελεύθερα και να στεγάζω όπως νομίζω τα λόγια της, ένα αδιάσειστο τεκμήριο: τον πρότερο, ενωμένο δια βίου, βίο μας. Ξεχώρισα, έτσι, είκοσι οκτώ από τα ποιητικά χρονογραφήματα, αυτά που θεώρησα πως παρουσιάζουν ατμοσφαιρικά τις εσωτερικές διαθέσεις της, τους μετασυμβολισμούς των επίκαιρων τότε θεμάτων και φωτογραφίζουν το χρόνο. Τα διάλεξα για να δώσω ένα μέλλον στο υποσχετικό παρελθόν και μια ευκαιρία να ανιχνεύεται η απουσία της. Θεωρώ καθένα από τα κείμενά της αυτά ένα αυτοτελές ποίημα: κάθε πρόταση είναι ένας στίχος, γιατί ρέει αδιάκοπα στο αίμα της η μουσικότητα των λέξεων και διαρκώς επινοεί πολλές απρόβλεπτες συνδυαστικές εκφράσεις, ακόμη και στα πιο πεζά από τα πεζά της» σημειώνει η κόρη της Ελση Δημουλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου