ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Κώστα Ζημέρη

αφιέρωμα-στον-κώστα-ζημέρη-136472

Εκθεση και έκδοση με το έργο του Βολιώτη φωτογράφου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Eκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες, που χρονικά καλύπτουν πάνω από τον μισό 20ό αιώνα, πλαισιωμένη με ειδική έκδοση – αφιέρωμα στο έργο του σημαντικού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη, διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού έως τις 27 Μαρτίου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 80 φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη, περισσότερες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως και υλικό από το φωτογραφείο του, καθώς η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών διαθέτει στις συλλογές της 5.000 περίπου αρνητικά φωτογραφιών σε γυάλινες πλάκες και σελιλόιντ, φωτογραφικές μηχανές, μεγεθυμένες φωτογραφίες, εξοπλισμό φωτογραφικού στούντιο και εμφανιστηρίου, διάφορα εργαλεία, βιβλία και αναλώσιμο υλικό και ένα μεγάλο βιβλίο παραγγελιών του φωτογραφείου Ζημέρη.

Μία σπάνια συλλογή

Το λεύκωμα – κατάλογος της έκθεσης είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον φωτογραφίες και κείμενα για το έργο του φωτογράφου, καθώς και τη σημασία του αρχείου του. Ο προϊστάμενος του τμήματος Αρχείων και Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Ευγένιος Παπαδόπουλος γράφει: «Ο Δήμος Βόλου απέκτησε από τον Ιπποκράτη Ζημέρη σε τρεις εισαγωγές το υλικό, που αφορά το Αρχείο Ζημέρη. Η πρώτη ήταν το 1997 με την αγορά 5.000 περίπου φωτογραφικών αρνητικών (γυάλινες πλάκες και σελιλόιντ) με την οποία μεταβιβάστηκαν ταυτόχρονα και η πλήρης κυριότητα καθώς και τα πνευματικά, εμπορικά δικαιώματα του υλικού αυτού… Η δεύτερη, το 2003, αφορά ένα τεκμήριο, το «Ελεγχος διαγωγής και προόδου του Κ. Μ. Ζημέρη σχολικού έτους 1900-1901, για τη Α΄ Τάξη της Εμπορικής Σχολής του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Τέλος η τρίτη, το 2007, αφορά τη δωρεά αντικειμένων, φωτογραφικών μηχανών, εξοπλισμού εργαστηρίου και σκοτεινού θαλάμου, άλμπουμ φωτογραφιών, αρνητικών σε γυάλινες πλάκες και σελιλόιντ…. Η συλλογή περιλαμβάνει όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του φωτογραφείου, αλλά και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των ιδιοκτητών του. Εκτείνεται χρονικά από τα πρώτα έτη λειτουργίας κατά τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1990. Περιλαμβάνει φωτογραφίες προσώπων για τη έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων, γαμήλιες και οικογενειακές φωτογραφίες σε στούντιο, πορτραίτα καλλιτεχνών, μουσικών, ηθοποιών, πολιτικών, φωτογραφίσεις βιομηχανικών χώρων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δημόσιων εκδηλώσεων, παρελάσεων, θρησκευτικών εορτών, επισκέψεων πολιτικών και βασιλέων, αθλητικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, απόψεων της πόλης του Βόλου, τοπίων του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας…».

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου βρίσκεται στη διεύθυνση Φερών 17 στα Παλιά και το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.Δευτέρα κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου