ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκριάτικες δράσεις στο Μουσείο Τσαλαπάτα

αποκριάτικες-δράσεις-στο-μουσείο-τσα-136193

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) γιορτάζει την Αποκριά και διοργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Συγκεκριμένα:

  • Γνωρίζοντας το έθιμο της κυρά- Σαρακοστής

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου (ώρες 10:30-13:30) γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής. Πρόκειται για ενα ιδιότυπο… ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα, γιατί νηστεύει και με επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι. Οι συμμετέχοντες ακολουθούν τη συνταγή, πλάθουν και διακοσμούν τη κυρά-Σαρακοστή και στη συνέχεια την παίρνουν μαζί τους για ψήσιμο!

  • Εργαστήρι κατασκευής χαρταετού

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (ώρες 10:30-13:30) μικροί και μεγάλοι θα κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό, μαθαίνοντας για την ιστορία του εθίμου, που σε πολλούς λαούς ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Σε κάθε χώρα το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Η συνήθεια των ανθρώπων να φτιάχνουν χαρταετούς και να τους πετούν ψηλά είναι πανάρχαια και χάνεται στα βάθη της Ανατολής. Πολλοί έγραφαν σε ένα μικρό χαρτί τα προβλήματα και τις αρρώστιες τους και τα άφηναν να πετάξουν μακριά … Άλλοι έγραφαν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους και τις έστελναν στον ουρανό…Σήμερα, το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της-τα λεγόμενα κούλουμα.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου