ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανεμος Ελευθερίας 1821»

ανεμος-ελευθερίας-1821-135014

Η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Επετειακή η νέα ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με τον τίτλο «Ανεμος Ελευθερίας 1821», παρακολουθεί τη δράση ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας. H View Master Films και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζουν τη μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης με τίτλο «Ανεμος Ελευθερίας 1821» με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Πρόκειται για τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Στην ταινία συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας. Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 24 Μαρτίου.

Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, επινοημένο πρόσωπο, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού.

Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου, αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη.

Στην ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών, όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού, συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα, που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829. Παίζουν Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης.

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού λόγου και τέχνης «Γραφή». Συνδημιουργός από το 1988 της εταιρείας παραγωγής ταινιών ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Κείμενά του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Γραφή», «Σύγχρονος Κινηματογράφος», «Γράμματα και Τέχνες», «Το Δέντρο». Την περίοδο 2009 – 2010 οργάνωσε στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ποιητές στην οθόνη». Από το 2010 είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος». Εχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Αλλαγή αιώνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου