ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κορωνοϊοί και Κορωνοκόρες» ~ Επίκαιρο διαδικτυακό σίριαλ

κορωνοϊοί-και-κορωνοκόρες-επίκαιρ-129664

Οι ΔραΠαίκτες Βόλου πρωτοτυπούν και προσφέρουν απλόχερα το χαμόγελο στο YouTube

Νέα διάσταση στην έννοια του θεάτρου δίνουν οι ΔραΠαίκτες Βόλου, που προτάσσουν και προτείνουν την καλλιτεχνική έκφραση σαν αντίδοτο θετικής σκέψης εν μέσω πανδημίας. Εχοντας αναστείλει τις πρόβες τους εδώ και τρεις εβδομάδες με αφορμή τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η έλλειψη της αυτοπρόσωπης φυσικής παρουσίας στη θεατρική άσκηση προκαλεί δυσαναπλήρωτο κενό στην καλλιτεχνική τους έκφραση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα μέλη της ομάδας ένωσαν διαδικτυακά αυτή την φορά τις δυνάμεις του, ανεβάζοντας στο YouTube επίκαιρη σάτιρα «Κορωνοϊοί και Κορωνοκόρες», που αφηγούνται με τη μορφή σίριαλ και σπαρταριστό τρόπο τα παρελκόμενα της καραντίνας.Την ιδέα έδωσε ο εμψυχωτής τους ευΑγγελος Κάβουρας, με τα μέλη της δημοφιλούς ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του Βόλου να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εμψυχωτής της ομάδας ανέφερε ότι: «Οι πρόβες, οι αναγνώσεις, η δραματουργική ανάλυση των δύο νέων θεατρικών μας έργων, μέχρι και κάποιες θεατρικές ασκήσεις που θα μας διατηρούν «ζεστούς» ψυχή τε και σώματι, αποφασίσαμε να συνεχίζονται κανονικά μέσω βιντεοκλήσης, ώστε να μην «σκουριάζουμε». Τα ευτράπελα και οι αστεϊσμοί που παρατήρησα κατά τη διάρκεια αυτών των βιντεοκλήσεων και που ήλθαν σε δυνατές δόσεις προφανώς σαν αντίδοτο στην κατήφεια των ημερών, απέκτησαν μορφή από την πένα μου».

Ετσι γεννήθηκε η σειρά επεισοδίων «Κορωνοϊοί και Κορωνοκόρες» που αναρτώνται στο youtube δις εβδομαδιαίως. «Γιοι και κόρες, παιδιά όλοι μας των ημερών του κορονοϊού, υπό την έννοια αυτή κι ο τίτλος, ερμηνεύουμε τραγελαφικές καταστάσεις της καθημερινότητας, με στόχο να χαροποιήσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά κι εμάς τους ίδιους. Η φυσική μας παρουσία μπορεί να περιορίστηκε εκ των πραγμάτων, όμως η καλλιτεχνική δημιουργία δεν χαλιναγωγείται. Ισα ίσα, όπως έχει δείξει και η πολιτιστική ιστορία παγκοσμίως, η θεατρική αναζήτηση εντείνεται σε περιόδους κρίσης» υπογραμμίζει ο πολυτάλαντος ευΑγγελος.

Σάτιρα και χαμόγελο

Τα τεχνικά μέσα της ομάδας περιορισμένα, το κινητό κι ένα λάπτοτ, ενώ δεν μοντάρεται σχεδόν τίποτα, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει, ωστόσο, την προσπάθεια. «Τα κωμικά αυτά σκετς μαγνητοσκοπούνται απνευστί ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην αμεσότητα που επιτάσσει το live, βασικό συστατικό της τέχνης του θεάτρου. Οι συνήθεις θεατές μας στο θέατρο, που πλέον έχουν γίνει τηλεθεατές μας, το έχουν ήδη αγκαλιάσει. Σε αυτούς έχουν προστεθεί και φίλοι από όλη την Ελλάδα, θετικό απότοκο της χρήσης της τεχνολογίας για την προβολή τους» υπογραμμίζει η «ψυχή» της ομάδας.

Σε πείσμα των κρίσιμων στιγμών που βιώνει το πανελλήνιο και της πανδημίας που έχει «παγώσει» τα πάντα, τα μέλη της δραστήριας ομάδας ονειρεύονται την ημέρα «που θα ανταμωθούμε όλοι μαζί χέρι -χέρι στην πλατεία της γειτονιάς μας, αλλά και στην πλατεία του θεάτρου μετά την αυλαία ακόμη μίας θεατρικής μας παραγωγής. Επειδή την ανθρώπινη επαφή δεν την υποκαθιστά καμία βιντεοκλήση και κανένα τηλεφώνημα. Εως τότε όμως προσέχουμε για να έχουμε όλοι την υγειά μας» επισημαίνει ο ευΑγγελος Κάβουρας.

Ολα τα επεισόδια μπορεί κανείς να τα δει στο YouTube πληκτρολογώντας στην αναζήτηση είτε «ΚΟΡΩΝΟΪΟΙ & ΚΟΡΩΝΟΚΟΡΕΣ ΔραΠαίκτες Βόλου» είτε «Agelos82» που αντιστοιχεί στο κανάλι του εμψυχωτή της ομάδας ώστε να παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια, στα οποία μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει οι Ερρικα Φλωρούς, Εφη Τσαλίκη, Ναταλία Βάτσιου, Πάρης Ζίκος, Αθανασία Χατζημανώλη, Αλίκη Ξηραδάκη, Αννα Κίτσου, Χριστίνα Μαλιαχόβα, Ευγενία Κρικώνη, Μαρία Τριανταφύλλου, Δώρα Σιούτη.

Για την ηλεκτρονική ανάρτηση, απευθείας λινκ στο κανάλι https://www.youtube.com/channel/UCElOj-CrecXpUNpzvLvyAAg και στο τελευταίο επεισόδιο https://www.youtube.com/watch?v=rIP-Mamx2z4.

Δρουν και παίζουν

Οι ΔραΠαίκτες Βόλου ένωσαν τις δυνάμεις τους, αποδίδοντας με το όνομά τους τη σύνθετη ονομασία που προέρχεται από τα ρήματα δρω και παίζω. Τη θεατρική τους δράση την προετοιμάζουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την συνδυάζουν με την κοινωνική δράση, καθώς εθελοντικά κι αφιλοκερδώς έχουν ανεβάσει παραγωγές υπέρ συλλόγων, δομών και σκοπών. Όραμά τους το ελεύθερο κι αλληλέγγυο θέατρο, που τους δίνει τη δυνατότητα να «δραπετεύουν» από τη σκληρή πραγματικότητα.

Η θεατρική τους δράση περιλαμβάνει 17 θεατρικές παραγωγές σε 8 χρόνια, σε διάφορους χώρους πολιτισμού της πόλης.

Η βολιώτικη ερασιτεχνική ομάδα μέσω των παραστάσεών της έχει συνδράμει αμισθί τους Δήμο Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ στο Volos Festival 2016 και σε πολιτιστικά προγράμματα σε Βόλο, Αγριά, Σέσκλο, κοινωνικό παντοπωλείο Βόλου – Ν. Ιωνίας με συλλογή τροφίμων, Διεύθυνση Πολεοδομίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), Περιφέρεια Θεσσαλίας, Σύλλογο Εργαζομένων ΠΘ, Ορφανοτροφείο Βόλου, Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, κοινωνικά παντοπωλεία και Σπίτια Γαλήνης Δήμων Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού και Σοφάδων Καρδίτσας, Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», Σωματείο ΑμεΚΑ Βόλου «Ιππόκαμπος», Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» Λάρισας, Σύλλογο Καρκινοπαθών, Σύλλογο Νεφροπαθών, Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας, Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου, Ινστιτούτο Αλτσχάιμερ Βόλου, ΤΕΕ Μαγνησίας.

Οραμα το θέατρο

Ο εμψυχωτής – συγγραφέας της ομάδας ευΑγγελος Κάβουρας εργάζεται ως διεθνολόγος – οικονομολόγος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κι εκπροσωπεί τους συναδέλφους του ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων.

Είναι αριστούχος πτυχιούχος Οικονομικών Πολιτικών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων με MSc στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εχει γράψει και καλλιτεχνικά επιμεληθεί όλες τις θεατρικές παραγωγές των ΔραΠαικτών Βόλου, ενώ μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πάνω από 60 πρωτοεμφανιζόμενους και παλαιούς ηθοποιούς κι άλλους τόσους τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να πάρουν σάρκα επί σκηνής οι 100 θεατρικοί χαρακτήρες που γεννήθηκαν απ’ την πένα του.

Εχει διακριθεί στον διαγωνισμό δραματοποίησης ποίησης Poetry Slam, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Εναν άγγελο και για μένα παρακαλώ!». Ραδιοφωνικός παραγωγός της σατιρικής ιντερνετικής εκπομπής &τω_ραδυο_μας, έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά παραστάσεις και μουσικοθεατρικά αφιερώματα, με μεγάλη επιτυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου