ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιητικές βραδιές στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

ποιητικές-βραδιές-στο-αρχοντικό-ζαφε-126958

Ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όσοι παρακολούθησαν τα αφιερώματα στους μεγάλους έλληνες ποιητές

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «ποιητικές βραδιές», αφιερωμένες στη ζωή και το έργο έξι αγαπημένων και καταξιωμένων ποιητών των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καββαδία και Νίκου Γκάτσου, όπου διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου, στην πανέμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου.

Γιάννης Ρίτσος

Μια βραδιά γεμάτη έμπνευση και πνευματική ανάταση!

Για τον ποιητή και το έργο του μίλησε η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την απαγγελία ενός μονόλογου εκ των κορυφαίων έργων του, της «Σονάτας του Σεληνόφωτος», από τον Δημήτρη Δακτυλά. Η βραδιά πλαισιώθηκε με μουσική έργων για πιάνο και φωνή. Στο πιάνο ήταν η Κάτια Τζιουμάκη και στο τραγούδι η Αντιγόνη Μαβίδη.

Οδυσσέας Ελύτης

Μία λυρική βραδιά όπου η δύση συναντάει την ανατολή!

Τον νομπελίστα ποιητή και το έργο του παρουσίασε η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας ΕΕφη Κεχαγιά, ποιήματά του απήγγειλε με την χαρακτηριστική του εκφραστικότητα ο Νίκος Βαραλής, ενώ ο Βασίλης Αγροκώστας μας ταξίδεψε με την καταπληκτική ερμηνεία του στα μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή του Αιγαίου .

Νίκος Καββαδίας

Ο ποιητής των θαλασσών και ο μαρκόνης της ποίησης!

Η δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, μίλησε για τον ποιητή και το έργο του ενώ σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην ποίησή του, μας οδήγησε με την απαγγελία του ο Δημήτρης Δαχτυλάς αναπλ. Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, η δε Χριστίνα Μαργαρίτου με την υπέροχη ερμηνεία της μας παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματα του, από τις συλλογή « Το πούσι» και άλλα . Στο πιάνο την συνόδευσε η Αννα Βογιατζή-Οικονόμου.

Νίκος Γκάτσος

Ο ποιητής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Ο ποιητής που εσιώπησε πολύ… Και τραγούδησε απίστευτα!

Για τον ποιητή και το έργο του μίλησε η Αρετή Τζανετοπούλου, φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, ποιήματά του απήγγειλε ο Δημήτρης Δαχτυλάς αναπλ. Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, ενώ μελοποιημένα ποιήματα του ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η Χριστίνα Κουλάκου .Στο πιάνο την συνόδευσε ο Παναγιώτης Μπερλής.

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στο Αρχοντικό Ζαφειρίου για να παρακολουθήσουν αυτά τα αφιερώματα στους μεγάλους έλληνες ποιητές μας.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αδαμαντία Μουτσινά μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πραγματοποιήσαμε αυτές τις ποιητικές βραδιές για να ακουστεί ο λόγος των ποιητών, η δημιουργία, αλλά και το συναίσθημα των ποιητών, μπροστά στο κοινό, στις φεγγαρόλουστες βραδιές του καλοκαιριού.

Τα αφιερώματα αυτά δίνουν πάντοτε το δικό τους στίγμα στο έργο του εκάστοτε ποιητή το διανθίζουν με μια διαφορετική φιλολογική νότα και παράλληλα σε ένα ιδιαίτερο «ταξίδι» μουσικής πανδαισίας.

Στόχος μας ήταν να γίνουν οι βραδιές αυτές γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ μας, να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μας μαζί της και να καταφέρει να γίνει σιγά-σιγά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τις αντι-ποιητικές μέρες που ζούμε τα τελευταία χρόνια και να χαρούμε όσα η ποίηση προσφέρει.

Η συνεργασία μας τόσο με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων, όσο και την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου ήταν άψογη, ουσιαστική, αλλά και απόλυτα εποικοδομητική. Ο καθένας από την πλευρά του και όλη μαζί συμβάλαμε στο να έχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Πεποίθηση μας είναι ότι ο Πολιτισμός ενώνει και αυτό επιδιώκουμε, ώστε σε κάθε δράση μας να το κάνουμε πράξη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου