ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιτυχίες από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου

επιτυχίες-από-το-δημοτικό-ωδείο-βόλου-126751

Εντονη εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα

Μόλις λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς το Δημοτικό Ωδείο έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερες επιτυχίες τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο καλλιτεχνικό μέρος της μουσικής του συνολικής δημιουργίας, αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμη το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει. Η Διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ συγχαίρει τους υπευθύνους, τους μαθητές και τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου τόσο για τις επιτυχίες όσο και για την ξεχωριστή και πολύ ουσιώδη συνεργασία που έχει ως κεντρικό άξονα πρωτίστως το παιδί και την κοινωνία του Βόλου.

Οι διακρίσεις και επιτυχίες των μαθητών ξεκινούν από τα Διπλώματα και Πτυχία: Η Ζηνέλη Αννα (τάξη φλάουτου της Ελευθερίας Φραγκουδάκη), που πήρε το δίπλωμα Φλάουτου με Αριστα παμψηφεί από την επιτροπή, αλλά και 1ο βραβείο για τη διάκρισή της. Η Σοφία Νίκη του Αναργύρου (τάξη Κιθάρας του Αργύρη Μπατσκίνη), πήρε το δίπλωμα κιθάρας με Αριστα παμψηφεί. Ο Σπύρος Αναστασόπουλος (τάξη Κιθάρας του Αργύρη Μπατσκίνη), πήρε το πτυχίο κιθάρας με Λίαν Καλώς. Η Αφεντούλη Ελένη, Γιαλίδη Λεμονιά, ο Ντίκας Ελευθέριος, η Τοπαλίδου Κωνσταντίνα, η Πετρούλια Μαρία και ο Χατζηγεωργίου Γιάννης (τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Ανδρέα Μιμαίου), πήραν το πτυχίο Αρμονίας με Άριστα. Ο Δημήτρης Καραγιάννης (τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Δημήτρη Σκούλτσου), πήρε το πτυχίο Αντίστιξης με Αριστα.

Ακολουθούν οι επιτυχίες στην Εισαγωγή στα Μουσικά Πανεπιστήμια,

των Παλαμιδά Δημοσθένη, Παπαθανασίου Ασπα και Μπασπανέλου Αλεξάνδρα (Τμήμα προετοιμασίας για τα Μουσικά Πανεπιστήμια του Ανδρέα Μιμαίου) για την εισαγωγή τους στα Μουσικά Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας,

Επίσης η Εισαγωγή και Διάκριση στο Μουσικό Σχολείο Βόλου:

Οι μαθητές Αποστόλου Μάιρα, Βουτσινά Αγγελική, Γιανόπουλος Παναγιώτης, Θωμαΐδης Αλέξανδρος, Καρέτσου Πελαγία, Κατσούλη Όλγα, Κοντογιάννη Μάγδα, Κουτσομπίνας Αντώνης, Μητροπούλου Έλενα, Θεοδώρου Αντώνης, Παντόπουλος Μανώλης, Ράλλης Βασίλης, Σιδηροπούλου Αγγελική, Χατζηνικολάου Ελένη (τμήμα Προετοιμασίας για τα Μουσικά Σχολεία της Ελίνας Τριανταφύλλου και Νεκταρίας Παπαδημητρίου) επέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Μάλιστα, η μαθήτρια Αποστόλου Μάιρα πέρασε με σειρά 1η στις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ ο Παντόπουλος Μανώλης 5ος.

Εξίσου οι Βραβεύσεις και Διακρίσεις σε Διαγωνισμούς και Ορχήστρες:

Προηγήθηκαν, η βράβευση του Κανάνα Πέτρου (τάξη βιολοντσέλου του Θέμη Βαγενά) ως τον καλύτερο σπουδαστή μουσικό από το σύνολο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών “ΕΝΩΔΟΝ”, οι διακρίσεις των: Σακελλαρόπουλου Χρυσόστομο, Τερλεξή Αποστόλη και Λιόλιο Γιάννη (τάξη κρουστών του Νίκου Χρονόπουλου) για την επιλογή τους από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για να συμμετέχουν στη συναυλία της 21ης Ιουνίου 2014, καθώς και οι βραβεύσεις των: Καρπίδα Βιργινία (τάξη σαξοφώνου Τακτικού Αθανάσιου) και του Σούρλα Γεωργίου (τάξη σαξοφώνου του Θεοδωρακάκη Δημήτρη) στο διαγωνισμό της «2ης συνάντησης σαξοφώνου».

Συναυλίες και Παραστάσεις

Όσον αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου κατά τη διάρκεια της Ωδειακής χρονιάς (2013-14) πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 μαθητικές συναυλίες όλων των τμημάτων, ενώ εγκαινιάστηκαν και δύο νέοι κύκλοι μικτών συναυλιών: τα PetitsConcerts. για σπουδαστές ηλικίας Δημοτικού και τα YoungArtistsConcerts. για προχωρημένους σπουδαστές, με ειδικά αφιερώματα (όπως στη γιορτή της μητέρας). Πραγματοποιήθηκαν δύο μουσικές παραστάσεις: «Η μελωδένια πολιτεία» από το τμήμα Μουσικής Προπαιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, καθώς και το «Ονειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» στα πλαίσια δράσης του προγράμματος «Καλοκαίρι στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου: Όταν η μουσική συνάντησε το χορό, τη ζωγραφική και το παιχνίδι». Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα που δραστηριοποιείται την περίοδο 1-14 Ιουλίου και το οποίο εδώ και τρία χρόνια το έχουν αγκαλιάσει γονείς και παιδιά. Πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στην τελική συναυλία λήξης της εκπαιδευτικής χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Θέατρο της Νέας Ιωνίας (μέσα στον Πολιτιστικό), όπου συμμετείχαν: σολίστες σπουδαστές του Ωδείου προχωρημένου επιπέδου των τάξεων: κρουστών του Νίκου Χρονόπουλου, Βιολιού του Αποστόλη Μητρά, Φλάουτου της Ελευθερίας Φραγκουδάκη, Πιάνου της Νεκταρίας Παπαδημητρίου, Βιολοντσέλου του Θέμη Βαγενά και κιθάρας του Αργύρη Μπατσκίνη και με τις συνοδείες που έγιναν στο πιάνο από την Αναστασία Λεφάκη και την Τζιουμάκη Κάτια και στην κιθάρα από τον Αργύρη Μπατσκίνη, Οργανικά σύνολα με υπεύθυνους καθηγητές τον Δημήτρη Θεοδωρακάκη (σύνολο ξύλινων πνευστών) και τον Αποστόλη Μητρά (σύνολο εγχόρδων. στη συνοδεία του πιάνου η Αννίτα Λεφάκη), αλλά και φωνητικά σύνολα μονωδίας, αλλά και ελληνικού σύγχρονου τραγουδιού όπως το amoredicanto με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Μπάρδα. Εμφανίστηκε, επίσης, η παιδική/νεανική χορωδία υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα, η συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο, καθώς και το τμήμα Σύγχρονης Μουσικής με υπεύθυνους καθηγητές τους Βαγγέλη Χάνο (μπάσο), Δημήτρη Δεμίρη (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργο Κερασιώτη (ντραμς).

Τέλος το Δημοτικό Ωδείο στο πλαίσιο του πνεύματος εξωστρέφειας και της προάσπισης της Κοινωνικής διάστασης την οποία με ιδιαίτερο τρόπο επιθυμεί να παρέχει σε όλους τους πολίτες του Βόλου, δημιούργησε jamsessions βραδιές μέσα και έξω από το Δημοτικό Ωδείο με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο, προσέφερε δωρεάν παρουσιάσεις μουσικών οργάνων σε Δημοτικά σχολεία και Βρεφο-νηπιαγωγεία της ευρύτερης περιοχής μας, όπως και μία συναυλία αγάπης στο Ορφανοτροφείο του Βόλου με το κιθαριστικό σύνολο της Κικής Πολίτου, συμμετείχε σε μουσικές δραστηριότητες/εκδηλώσεις ακόμη και στους δρόμους της περιοχής, βλ. ημέρα της Μουσικής [στον πεζόδρομο της Ερμού και Μεταμορφώσεως και τέλος έξω από τη πλατεία του Αγίου Νικολάου σε μία μουσική έκπληξη flashmob]. Συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στην θεατρική παράσταση «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά και μουσική Νίκου Ανδρασκέλα και Ανδρέα Μιμαίου. Επαιξαν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Μπατσκίνης Αργύρης (κιθάρα), Τζιουμάκη Κάτια (πιάνο), Βαγενάς θέμης (βιολοντσέλο), Φραγκουδάκη Ελευθερία (φλάουτο). Συμμετείχε σε αναγόρευση διδακτορικών τίτλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και σε μία ενημερωτική ημερίδα για το θηλασμό στο Αχίλλειο Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες το έμπειρο διδακτικό δυναμικό του Ωδείου βρίσκεται καθημερινά 6-9μ.μ στη διάθεση των γονέων και των παιδιών προκειμένου να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις σπουδές, να δείξουν στα παιδιά τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στο Ωδείο, αλλά και να τα φέρουν σε επαφή με το πλούσιο φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά στη γραμματεία του Ωδείου (Μεταμορφώσεως 1) στα τηλέφωνα: 24210-36992,24210-39594 (ώρες γραμματείας: 9:00-21:00), αλλά και στη γραμματεία του παραρτήματος του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας) που για την εβδομάδα 8 – 12.9.2014 θα λειτουργήσει από 6-8μ.μ. τα απογεύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου