ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Φρανκ Φίνλεϊ

πέθανε-ο-ηθοποιός-φρανκ-φίνλεϊ-126055

Θα γινόταν χασάπης, όπως ο πατέρας του, αν δεν τον είχε παρασύρει η μαγεία του θεάτρου και της υποκριτικής. Ετσι όμως, ο Φρανκ Φίνλεϊ, ο οποίος πριν από δυο ημέρες πέθανε στα 89 του από ανακοπή καρδιάς στο Σάρεϊ της Αγγλίας, έγινε ένας από τους πιο χρήσιμους ρολίστες στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ενας από τους πιο γνωστούς ρόλους του Φίνλεϊ στον κινηματογράφο είναι ο Πόρθος, ο πιο θορυβώδης και εκρηκτικός των τριών σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Ο Φίνλεϊ τον υποδύθηκε σε τρεις ταινίες του Ρίτσαρντ Λέστερ που γυρίστηκαν ανάμεσα στο 1973 και το 1989 και υπήρξαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στην αναγνώρισή του.

Ο Φ. Φίνλεϊ αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνώντο 1957 και αμέσως άρχισε να κτίζει το όνομά του στο θέατρο Royal Court. Λίγα χρόνια πριν, το 1954, παντρεύτηκε την ηθοποιό Ντορίν Σέπαρντ με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και έμεινε μαζί της μέχρι τον θάνατό της, το 2005.

Το 1959 ο Φίνλεί έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ παίζοντας «Επιτάφιο του Τζορτζ Ντίλον» Παράλληλα άρχισε να εργάζεται στην τηλεόραση ενώ το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ο Φίνλεϊ το έκανε το 1962 παίζοντας στην δραματική ταινία του Τόνι Ρίτσαρντσον «Η μοναξιά του δρομέα».

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1966, ο Φίνλεϊ θα προτεινόταν για το Οσκαρ Β ρόλου έχοντας αποδώσει έναν τρομερό Ιάγο στην εκδοχή του «Οθέλλου» από τον Στιούρατ Μπεργκ, δίπλα στον Λόρενς Ολίβιε (ως Οθέλλο). Υπήρξε μέλος του θιάσου του Ολίβιε και είχε συμμετάσχει στο ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου στο θέατρο.

Μια από τις τελευταίες ταινίες του που παίχθηκαν στην Ελλάδα είναι ο «Πιανίστας» (2002) του Ρόμαν Πολάνσκι.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου