ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοπρασία: «Νύμφη» πολλών εκατομμυρίων

δημοπρασία-νύμφη-πολλών-εκατομμυρ-125063

Δυνατά φαίνεται πως τείνει να εξελιχθεί δημοπρατικά η χρονιά, ειδικά για τους συλλέκτες με πολύ υψηλά βαλάντια και αγάπη σε έργα τέχνης προηγούμενων αιώνων και με υπογραφές που περισσότερο συχνά συναντά κάποιος σε μουσειακές παρά σε ιδιωτικές συλλογές.

Εναν σπουδαίο πίνακα ενός εκ των Μεγάλων Δασκάλων ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί ο οίκος Christie’s, από τη συλλογή του ζεύγους Σεσίλ και Χίλντα Λιούις, που είχαν αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό χώρο. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 7 Ιουλίου, οπότε και ένα από τα ωραιότερα έργα του Λουκά Κράναχ του Πρεσβύτερου, η «Νύμφη της Ανοιξης» (περ. 1540), θα διατεθεί προς πώληση με τιμή εκτίμησης από 7,18 εκατ. έως και 9,57 εκατ. ευρώ.

Η γυμνή Νύμφη του γερμανού αναγεννησιακού ζωγράφου και χαράκτη έχει ένα ηθικολογικό μήνυμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών στον τομέα των Μεγάλων Δασκάλων, Χένρι Πέτιφερ, ο οποίος βασίζει την ερμηνεία του στην επιγραφή του πίνακα: «Μην ενοχλείτε τον ύπνο μου. Ξεκουράζομαι». Το εν λόγω έργο, αν και δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για αυθεντικό έργο του Κράναχ, έχει αξιολογηθεί ως γνήσιο από τον ειδικό στο έργο του ζωγράφου, Ντίτερ Κέπλιν. Ο πίνακας αγοράστηκε από το ζεύγος με την έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω ιδιωτικής συναλλαγής το 1990.

Μονέ

Μια δεύτερη πολυαναμενόμενη στιγμή για όσους αγαπούν τα ξεχωριστά κομμάτια αποτελεί η δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, οπότε και θα βγει από τους Sotheby’s ένα όψιμο έργο της περιόδου που ο Κλοντ Μονέ είχε αποσυρθεί στο εξοχικό του στο Ζιβερνί και είχε αφιερωθεί στις αφηρημένες αποδόσεις των νούφαρων που βρίσκονταν στη λίμνη του κήπου του. Η τελευταία φορά που βγήκε σε δημοπρασία το εν λόγω έργο ήταν πριν από τέσσερις δεκαετίες και η τελευταία φορά που εκτέθηκε ήταν το 1995. Προέρχεται από μια μεγάλη ιαπωνική συλλογή και εκτιμάται πως οι συλλέκτες που θα επιχειρήσουν να το αποκτήσουν θα διαθέσουν τουλάχιστον 20,3 εκατ. δολάρια, ενώ η υψηλότερη τιμή εκτίμησης αγγίζει τα 27 εκατ. δολάρια.

Το ποσό αυτό ωστόσο απέχει πολύ από τα 110,7 εκατ. δολάρια, τιμή στην οποία πουλήθηκαν οι «Θημωνιές» του Μονέ το 2019 από τον ίδιο οίκο στη Νέα Υόρκη, ποσό το οποίο αποτέλεσε ρεκόρ για έργο ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη και κατέταξε τον συγκεκριμένο πίνακα ανάμεσα στους 10 ακριβότερους που έχουν πουληθεί ως σήμερα μέσω δημοπρασίας.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, καθώς και οι δύο μεγάλοι οίκοι αποφάσισαν να αυξήσουν την προμήθειά τους σε όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση το κρασί. Οι Sotheby’s θα χρεώνουν από τις 28 Φεβρουαρίου προμήθεια 25% για πωλήσεις έως 1 εκατ. δολάρια και 1% επιπλέον για κάθε αλλαγή επιπέδου. Οι Christie’s αύξησαν το ποσοστό στο 26% για όλες τις συναλλαγές έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ ως τώρα χρέωναν 25% για πωλήσεις έως 600.000 δολάρια.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου