ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»

το-χώμα-βάφτηκε-κόκκινο-124594

Δωρεάν προβολή της παράστασης για τους μαθητές από το Θεσσαλικό Θέατρο

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της 111ης επετείου από τον ξεσηκωμό των αγροτών της θεσσαλικής γης στο Κιλελέρ, το Θεσσαλικό Θέατρο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα δωρεάν τη διαδικτυακή προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που ανέβηκε με επιτυχία στην Κεντρική Σκηνή του την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019.

Η παράσταση ανέβηκε στο Φεστιβάλ του Μπουτρίντι και απέσπασε 5 βραβεία στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Ανόι το φθινόπωρο του 2019. Η βιντεοσκοπημένη παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι του Θεσσαλικού Θεάτρου από μεθαύριο Πέμπτη 3 έως και την Παρασκευή 11 Μαρτίου.

Το Link της βιντεοσκοπημένης παράστασης είναι:

https://www.youtube.com/watch?v=_z2R3kyflCQ

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας πιστεύει ότι η γη ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

«Το κείμενο τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα «βιβλίο», ένα σεντούκι μνήμης για τον θεσσαλικό κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του κάμπου.

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη που υποφώσκει πριν απ’ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Μια παράσταση – αφιέρωμα σ’ αυτή την συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στην συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ενα αίτημα στο οποίο υπήρξαν ενωμένοι» αναφέρουν οι δημιουργοί.

Προσαρμογή – σκηνοθεσία Κυριακή Σπανού, σκηνικά Απόστολος – Φωκίων Βέττας, κοστούμια – κατασκευές Ολυμπία Σιδερίδου, μουσική Κώστας Βόμβολος, κίνηση Ρούλα Καραφέρη, βοηθός σκηνοθέτης Σταματία Καγκελάρη, φωτογραφία – βίντεο Γιάννης Χατζηαντωνίου, φωτισμοί Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη, βοηθός σκηνογράφου Μαρία Οσσα.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μάμιος, Αλέξανδρος Μούκανος, Ομηρος Πουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου