ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με το βλέμμα στην Ουκρανία το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

με-το-βλέμμα-στην-ουκρανία-το-24ο-φεστιβ-122811

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σοκ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους της που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή από τον πόλεμο. Με βαθιά πίστη στη δύναμη της ειρήνης, τις ανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό και το διεθνές δίκαιο, ευχόμαστε την άμεση παύση της πολεμικής σύρραξης.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο 24ο ΦΝΘ θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές.

Το poster του 24ου ΦΝΘ υπογράφει ο εικονογράφος και δημιουργός κόμικ Kanellos Cob, ενώ τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου.

  • Η αυλαία του 24ου ΦNΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, με την ταινία Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
  • Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, με την προβολή της ταινίας Τυφλή φιλοδοξία (Blind Ambition) των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.

Με το βλέμμα στην Ουκρανία

Σε λίγες μέρες, τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μάς υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα.

Στο μαρτυρικό Ντονμπάς μάς μεταφέρουν τα Χαρακώματα του γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, ο οποίος αποτυπώνει στην πρώτη του ταινία τη γυμνή αλήθεια και τη σκληρότητα της επιβίωσης. Όσο οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται επισφαλείς εκεχειρίες και κατάπαυση του πυρός, άνδρες και γυναίκες περνούν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στην πρώτη γραμμή, καταδικασμένοι να σκάβουν ανελλιπώς χαρακώματα, ενώ δίπλα τους πέφτουν βόμβες η μία μετά την άλλη.

Καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία διαλύει τις άπορες οικογένειες που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή, μια μικρή ομάδα κοινωνικών λειτουργών, όπως μας δείχνει το Σπίτι από θραύσματα του δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ, επιδεικνύει τρομερή αποφασιστικότητα, εργαζόμενη ακατάπαυστα για να κρατήσει ασφαλή τα παιδιά σε ένα τοπίο φρίκης και απόγνωσης. Ο σκηνοθέτης είχε κερδίσει το 2018 τον Χρυσό Αλέξανδρο με την ταινία του Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών η οποία επίσης ρίχνει φως στα πιο αθώα θύματα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, τα παιδιά. Το Σπίτι από θραύσματα θα προβληθεί σε διεθνή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Ρωσία του Πούτιν, το μικρό κανάλι Dozhd TV είναι μια φωνή διαμαρτυρίας και ανεξαρτησίας σε ένα ασφυκτικό δημοσιογραφικό τοπίο. Το F@ck this Job της Βέρα Κριτσέφσκαγια παρακολουθεί επί 13 χρόνια την δύσκολη πορεία της ιδιοκτήτριας του καναλιού Νατάσσα, η οποία αγκαλιάζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και προσλαμβάνει δημοσιογράφους υπέρ της αντιπολίτευσης. Το Dozhd TV μετατρέπεται σε μια όαση πολιτικής και σεξουαλικής ελευθερίας, ενώ η Νατάσσα στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης της αλήθειας.

Το Φεστιβάλ συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και την πρόθεσή της να υποστηρίξει έμπρακτα τους κινηματογραφιστές στην Ουκρανία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην ουκρανική καλλιτεχνική κοινότητα και στους συναδέλφους από το DocuDays UA International Human Rights Documentary Film Festival οι οποίοι ανέβαλαν την 19η διοργάνωσή τους έως ότου παύσει ο πόλεμος και αρθεί ο στρατιωτικός νόμος.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

Υποδεχόμαστε στο 24ο ΦΝΘ 93 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

  • 32 ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες)
  • 38 ταινίες που θα προβληθούν στην Πλατφόρμα, ενώ 7 ταινίες περιλαμβάνονται στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη
  • 3 ειδικές προβολές, στις οποίες συγκαταλέγεται η ταινία Η πόλη και η πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, η οποία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποίησε στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε.
  • Το αγαπημένο ντοκιμαντέρ Ο μανάβης, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά.
  • 12 σημαντικές ταινίες του ελληνικού ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε βλέπω»

Διεθνές πρόγραμμα

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

* Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 24ου ΦΝΘ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

* Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

* Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξένει 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward (χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ).

* Ανακαλύπτουμε δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

* Παρουσιάζουμε τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs.

* Το 24ο ΦNΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου