ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η μπαλάντα ενός ζωγράφου»

η-μπαλάντα-ενός-ζωγράφου-117675

Φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο του 20ού αιώνα, τον Κώστα Κοντογιάννη, που έζησε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αποτίνει το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λαγδάρη, που γυρίστηκε το 2002 με την επιχορήγηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει την προσεχή Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα , από το πρώτο Κρατικό κανάλι (ΕΤ1).

Τίτλος του είναι «Η μπαλάντα ενός ζωγράφου» και θέμα της η ζωή και το έργο του σεμνού , πλην όμως εξαιρετικά αναγνωρισμένου ζωγράφου Κώστα Κοντογιάννη μέσα από την αφήγηση της συζύγου του Μελίτας Πλακωτάρη – Κοντογιάννη και των ανθρώπων που τον αγάπησαν. Η μουσική σύνθεση της ταινίας, διάρκειας 27 λεπτών, είναι του Δημήτρη Κοντογιάννη, γιού του ζωγράφου.

Ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης αφιέρωσε το σημαντικότερο μέρος της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής. Η αναζήτησή του, απελευθερωμένη από πρότυπα και ιδεολογικούς καιροσκοπισμούς, χαρακτηρίζεται έντονα από τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα και είναι βαθιά ριζωμένη στην αναγεννησιακή εμπειρία. Ολόκληρο το έργο του θα μπορούσε να διαχωριστεί σε κύκλους δεκαετούς διάρκειας. Σ’ αυτό μπορεί να διακρίνει κανείς μια συγκαλυμμένη νοσταλγία για την πατρίδα του: πρόσωπα κατακλυσμένα από αληθοφανή θλίψη, τοπία φαινομενικά ασύνδετα με δέντρα λυγισμένα από τον συνεχή άνεμο. Στους καμβάδες του τα τοπία, οι άνθρωποι, τα συναισθήματα, δονούνται από μια λεπτή ένταση, χαρακτηριστικά μεσογειακή, που έχει τις ρίζες της στο δράμα του Αισχύλου, αναθεωρημένο και προσαρμοσμένο στα σύγχρονα άγχη και τις προεκτάσεις τους.

Έργα του Κώστα Κοντογιάννη βρίσκονται σε πολλές συλλογές, ιδιωτικές και μη, σε Ιταλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Για την έκθεση το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο συνεργάστηκε με την οικογένεια Κοντογιάννη, η οποία πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του οργανισμού. Τον περασμένο χρόνο το Δ.Σ. του Ιδρύματος ομόφωνα απεδέχθη την πρόταση της Μελίτας Κοντογιάννη και ονόμασε την «Γκαλερί» του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αγριά σε «Αίθουσα Κώστα Κοντογιάννη». Προγραμματίζει δε σύντομα, σε συνεργασία με την σύζυγό του, μόνιμη έκθεση έργων του ζωγράφου και διάφορες άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή και περαιτέρω αξιολόγηση του έργου του.

Στη διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε με διάφορα βραβεία μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο της Bologna το 1963, το βραβείο Donatello το 1963 και το βραβείο Vicenza το 1972. Λίγο μετά τον θάνατό του (Αύγουστος του 2000) στην Ελλάδα, η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας του απένειμε βραβείο για τη συμβολή του στη σύγχρονη τέχνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου