ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστική συνάντηση στο Αχίλλειον

εικαστική-συνάντηση-στο-αχίλλειον-112909
«So far, now here» είναι το θέμα της πρωτότυπης έκθεσης που λειτουργεί στην Αίθουσα Τέχνης «Αχίλλειον», (Κουμουνδούρου και Ιάσονος) και θα διαρκέσει έως και αύριο. Οι φιλότεχνοι της περιοχής μας έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εικαστικές δημιουργίες των Απόστολου Ντελάκου και Αντρέα Μάρτιν Κάλντα, οι οποίες αποτυπώνουν την φιλοσοφία και τον γενικότερο προβληματισμό των δύο καλλιτεχνών.

Ο Απόστολος Ντελάκος ειδικότερα, ο οποίος κατάγεται από τα Κανάλια και σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Gerrit Rietveld (2002-2006) του Άμστερνταμ,

παρουσιάζει έργα από τη περίοδο των μεταπτυχιακών του σπουδών στο τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του Sandberg Institute (2008-2010) του Άμστερνταμ καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων που ζει στο Βόλο. Τα συγκεκριμένα έργα εστιάζουν στα «παραδοσιακά» πεδία των εφαρμοσμένων τεχνών την κεραμική, το γυαλί και το ύφασμα. Ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης τα προσεγγίζει, δεν έχει σχέση τόσο με την τεχνική τους αλλά κυρίως με τις εννοιολογικές επικαλύψεις αυτών των υλικών – τεχνικών με τις Καλές Τέχνες. Στηρίζεται στη συλλογή εικόνων και πηγών από αναλογικά και ψηφιακά αρχεία, στην επεξεργασία και στην εκ νέου ταξινόμηση – παράθεσή τους. Ο καλλιτέχνης απέσπασε βραβεία για τη συμμετοχή του σε εκθέσεις στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Επίσης συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, στο Παρίσι, στην Γιανγκσού της Κίνας, στο Βερολίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και σε άλλες Ολλανδικές πόλεις.

O Αντρέας Μάρτιν Κάλντας, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε στο Τμήμα Διακόσμησης του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, παρουσιάζει μια σειρά από έπιπλα και φωτιστικά που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων από τα αρνητικά άλλων εργασιών και υπολείμματα υλικών. «Παρατηρώντας αυτά τα «άχρηστα» υλικά και ψάχνοντας πιθανούς τρόπους επεξεργασίας τους οδηγούμαι σε νέα αντικείμενα και στην ουσία την επαναχρησιμοποίησή τους» σημειώνει ο ίδιος. Τα αντικείμενα του Αντρέα Κάλντα εκτός από τον upcycling χαρακτήρα τους χαρακτηρίζονται επίσης από έντονη χρωματικότητα. Ο καλλιτέχνης συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου αποφοίτων του ΔΙΕΚ στο Βόλο και στη Λάρισα, σε ομαδικές στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και στη διοργάνωση «Η Τέχνη στην πόλη» και παρουσίασε τη δουλειά του Στην ατομική έκθεση «Patchwork Furniture & Wood Lights» στο Πολιτιστικό του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Η έκθεση είναι μια πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου, που όπως σημειώνει η Ιστορικός – Κοινωνιολόγος Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, «…εστιάζει στην πρωτοτυπία της δημιουργικής συνύπαρξης, στις διαφορετικές εκφράσεις των δύο νέων καλλιτεχνών που εκθέτουν δουλειά τους σε ενιαίο σύνολο, όπου συνδιαλέγονται ευρηματικά οι καλές με τις εφαρμοσμένες τέχνες, το πραγματικό και λειτουργικό με το εννοιολογικό». Το ωράριο λειτουργίας για το κοινό είναι το Σαββατοκύριακο 11:00-13:00 και 18:00 – 21:00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου