ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νέοι Χαράκτες» στο «Ντε Κίρικο»

νέοι-χαράκτες-στο-ντε-κίρικο-111895

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο η έκθεση που περιλαμβάνει έργα 36 νέων χαρακτών της σημερινής γενιάς που επιλέγει ειδική καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από γνωστούς καλλιτέχνες και θεωρητικούς της χαρακτικής τέχνης και προωθεί η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. Μια συνεργασία που κρατάει χρόνια μεταξύ του Δήμου Βόλου και της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» ανανεώνεται και φέτος με την πέμπτη κατά σειρά παρουσίαση έργων νέων Ελλήνων χαρακτών στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε στη μνήμη του μεγάλου χαράκτη Τάσσου από τη σύζυγό του Κ. Μαγγιώρου. Ο γνωστός Έλληνας χαράκτης έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με την πόλη μας αφού το μνημειακό του πολύπτυχο που αναφέρεται στην ιστορία της πόλης του Βόλου κοσμεί από τα μέσα της δεκαετίας του 80 την επίσημη είσοδο του Δημαρχείου.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Μανταλένα Αγγελέτου, Εύη Αναστασίου, Μανώλης Αναστασάκος, Βασιλική Αναστασίου, Ειρήνη Αντωνιάδη, Εύα Βασδέκη, Κωνσταντίνα Γεωργά, Ματίνα Γεωργά, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Μαρία Ζαβιτσάνου, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντόνης, Σοφία Λιβανού, Φαίη Μητσάνη, Ευδοκία Μπαρτζέλη, Χρύσα Μπεζιργιαννίδου, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Χρήστος Παζαίτης, Γιώργος Πάλλης, Ελένη Παναγίδου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κωνσταντίνα Πηλιχού, Αγγελική Πολυχρόνη, Μαρίνα Προβατίδου, Violeta Spasenovska-Κούτση, Αναστασία – Ζωή Σουλιώτη, Δημήτρης Συρεγκέλας, Μαριάννα Τσαγγάρου, Ελένη Τσαλδίρη, Δημήτριος Τσιρογιάννης, Αθανάσιος Φαλιάγκας, Παναγιώτης Φερεντίνος, Ράνια Φραγκουλίδου, Αννα Χαρακτίνου, Αναστασία Χαροκόπου, Αναστασία Χατζίρη. Στη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί εργαστήριο χαρακτικής από την εικαστικό Κατερίνα Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, ο Δημοσιογράφος Κώστας Νίστος, γράφει σχετικά: «Παρά τη δεινή κρίση που αφανίζει τη χώρα μας, η Εταιρία εικαστικών τεχνών Α. Τάσσος – εταιρεία μη κερδοσκοπική και με μηδενική οικονομική βάση – δεν καταθέτει τα όπλα, αναφωνεί παρών και εμμένει στην αποστολή της! Πιστεύουμε πως για να μη χαθούν τα πάντα, χρειάζεται τώρα υπέρ πάντων αγών να κρατηθούν ψηλά η Παιδεία, τα Γράμματα, οι Τέχνες, που κουβαλάνε και διαιωνίζουν τις κορυφαίες αξίες του Πολιτισμού! Γι’ αυτό, μέσα στην ανελέητη κρίση και τις δυσκολίες που συνεπάγεται, κάναμε τ’ αδύνατα δυνατά και κατορθώσαμε να στήσουμε και την 6η έκθεση «Νέοι Χαράκτες 2011 – 2012», με αμετάβλητο μάλιστα τον προγραμματισμό της! Όπως πάντοτε, εκτός από την Αθήνα, η έκθεση θα επισκεφθεί και πάλι για δυο χρόνια – τις δύσκολες χρονιές του 2011 και του 2012 – μεγάλα κέντρα της περιφέρειας και την Κύπρο! Αμετακίνητοι στις αρχές μας, θέλουμε να δηλώνουμε κάθε φορά τις καταστατικές αρχές που έκαναν τις εκθέσεις των «Νέων Χαρακτών» θεσμό κύρους στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας: Σεβόμαστε την ελευθερία στην Τέχνη. Δεν στηρίζουμε, αλλά και δεν αποκλείουμε καμιά τεχνοτροπία και τάση. Δεν υποχωρούμε με τίποτα στην ύπαρξη ποιότητας. Και κρατάμε τους κανόνες του παιχνιδιού: Όρια στην ηλικία των καλλιτεχνών και απαραίτητη παιδεία στη χαρακτική. Για τη θωράκιση όλων αυτών, θεσπίσαμε μια επιτροπή κρίσης των έργων. Δεν την ορίσαμε για να… απορρίπτει νέους καλλιτέχνες! Θέλουμε να κρατάει ένα υψηλό αισθητικό επίπεδο στις εκθέσεις, χωρίς να παρεμποδίζει τους νέους δημιουργούς να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες και τις αξιοσύνες τους, καταθέτοντας στο έργο τους, τα προσωπικά τους οράματα. Στο κοινό πάλι, και μάλιστα το κοινό της περιφέρειας, δώσαμε την ευχέρεια να βλέπει έργα φιλοτεχνημένα με ποικίλους τρόπους έκφρασης και να πληροφορείται τις εντελώς νέες τάσεις της τέχνης στις μέρες που ζούμε. Με ενημερωμένο κοινό, υπάρχει δυνατότητα και οι κρινόμενοι και οι κρίνοντες, να κρίνονται!».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου