ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

ανάδειξη-της-πολιτιστικής-κληρονομι-111832

Στην περιοχή μας θα πραγματοποιηθεί η Ζ’ Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα»

Στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθούν, από τις 19-21 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες και οι παράπλευρες εκδηλώσεις της Ζ’ Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «Διάζωμα». Το κεντρικό θέμα αυτής της γενικής συνέλευσης είναι η παρουσίαση της διαδρομής προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σε σύνδεση με τον τουρισμό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με άξονα τα αρχαία θέατρα Δημητριάδος, Φθιωτίδων Θηβών και Λάρισας.

Μετά την επιτυχία του πρώτου ανάλογου προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου, το μοντέλο αναπτυξιακής μόχλευσης που προτείνει και υλοποιεί το «Διάζωμα» αποκτά πλέον μία άλλη δυναμική. Αξίζει να σημειωθεί πως η Διαδρομή με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου είναι το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α για το 2014 με τη μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και υποστηρίζεται από την κοινωνία των πολιτών.

Αξιοποιώντας στην πλήρη τους διάσταση τις συνέργειες ανάμεσα στους επίσημους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών ο επόμενος στόχος του «Διαζώματος» είναι η άμεση απόδοση των έργων στην πραγματική οικονομία.

Στη διάρκεια των εργασιών της Ζ’ Γενικής Συνέλευσης του «Διαζώματος» θα παρουσιαστεί από τους υπευθύνους αρχαιολόγους η πρόοδος των εργασιών ανασκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων Δημητριάδος, Φθιωτίδων Θηβών και Λάρισας, ως μέρος της πρότασης για μια διαδρομή πολιτισμού/τουρισμού στη Θεσσαλία που θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις περιοχές που θα διατρέχει όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια. Στη διαδρομή εντάσσονται, πέραν των αρχαίων θεάτρων, και τα πλέον αξιόλογα μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων, κυρίως οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, το σπήλαιο της Θεόπετρας, η περιοχή Μονών Μετεώρων. Η κύρια διαδρομή θα εμπλουτιστεί όπου απαιτηθεί με την ένταξη μνημείων πολιτιστικού/φυσικού κάλλους. Η ενιαία αξιοποίηση και προβολή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την άνοδο της απασχόλησης. Η τελική επιλογή τόπων και δράσεων θα προκύψει από επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τους φορείς πολιτισμού και τουρισμού.

Για τον Όλυμπο, περιοχή εμβληματικού χαρακτήρα και διεθνούς εμβέλειας, διερευνάται η δυνατότητα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Στο μελλοντικό προγραμματισμό του «Διαζώματος» εντάσσεται η προώθηση ανάλογων σχεδιασμών σε όλες τις Περιφέρειες, η επέκταση του μοντέλου με τα αρχαία θέατρα στον τομέα του περιβάλλοντος (διαδρομές φυσικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και σε σύνδεση με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου) και η δημιουργία αρχαιολογικών πάρκων, αστικών και περιφερειακών, τα οποία με την κατάργηση της ΕΑΧΑ απώλεσαν θεσμικό μοχλό προώθησης.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταστιστεί, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 9:00 π μ θα πραγματοποιηθεί αναχώρηση από τα γραφεία του «Διαζώματος» (Μπουμπουλίνας 30, Εξάρχεια) και στις 13:00 θα γίνει άφιξη στη Νέα Αγχίαλο και Βόλο.

Στις 18:30 οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα αναχωρήσουν για το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, όπου 19:00 – 21:00, θα γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών ανασκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης: του αρχαίου θεάτρου της Δημητριάδος από τον αρχαιολόγο κ. Μπάμπη Γ. Ιντζεσίλογλου, Επίτιμο Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανασκαφέα και επιβλέποντα των εργασιών στο θέατρο. Επίσης του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών από την αρχαιολόγο κ. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και διευθύντρια των

ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου.

Στις 21:00 προγραμματίζεται επιστροφή στη Νέα Αγχίαλο και στο Βόλο. Δείπνο ελεύθερο στα εστιατόρια της Νέας Αγχιάλου και του Βόλου.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 9:30 π.μ. προγραμματίζεται αναχώρηση για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, όπου 10:00 – 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την αρχαιολόγο κ. Βασιλική Αδρύμη, επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και διευθύντρια των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου.

Στις 11:30 πμ οι επισκέπτες θα αναχωρήσουν από το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών και στις 12:00 θα αφιχθούν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο. Στις 12:30 – 14:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο και παρουσίαση της κοινής δράσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στις 17:00 προβλέπεται αναχώρηση για Λάρισα, στις 18:00 άφιξη και ξενάγηση στο μικρό θέατρο της Λάρισας. Στις 19:00 – 21:00 θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από το Θεσσαλικό Θέατρο με τη σκηνοθετική επιμέλεια του καλλιτεχνικού

του διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Τσιάνου. Θα πραγματοποιηθεί επίσης παρουσίαση των εργασιών ανασκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης του μεγάλου αρχαίου

θεάτρου της Λάρισας από τον αρχαιολόγο και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, κ. Αθανάσιο Τζαφάλια. Έναρξη εργασιών της Ζ’ Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και στις 21:00 επιστροφή στη Νέα Αγχίαλο και το Βόλο.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, 10:00 – 14:00, θα συνεχιστούν οι εργασίες της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης στο ξενοδοχείο «Park» Βόλου, στις 14:00 ακολουθεί γεύμα ελεύθερο στα εστιατόρια του Βόλου και στις 16:00 αναχώρηση για Αθήνα από το ξενοδοχείο «Park» Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου