ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση με υψηλούς προσκεκλημένους

εκδήλωση-με-υψηλούς-προσκεκλημένους-109838

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στην παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος στον Βόλο

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η ναυτική παράδοση της Ελλάδος» προγραμματίζεται την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη να έχουν προσκληθεί να παραστούν.

Σύμφωνα με την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη πρόεδρος επιτροπής «Ελλάδα 2021», Νίκη Κεραμέως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χρυσή Βιτσιλάκη πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασιλική Ζιάκα αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και οι επίσημοι που θα παρευρίσκονται.

Ακολουθεί η προβολή ψηφιακής αφήγησης για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;» με τους συντελεστές του προγράμματος.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου από τους επιστήμονες της δράσης: Αλέξανδρο Καπανιάρη, δρ. Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή – σύμβουλο ΕΑΠ – ΕΛΠ, Μαρία Γκασούκα ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της δράσης για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τίτλο «Πού πας, καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η ναυτική παράδοση της Ελλάδος», σε μορφή εκπαιδευτικού πακέτου με έντυπο και ψηφιακό υλικό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός – Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας». Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου μετά από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχαν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαρία Γκασούκα ομότιμη καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η ναυτική παράδοση της Ελλάδος» αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δύο σελίδων και ένα βιβλίο τριάντα δύο σελίδων «Οδηγός για τον εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες κ.ά.).

Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (94483/Δ2 17/7/2020) για εφαρμογή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος.

Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελείται από έξι διακριτές θεματικές ενότητες που απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ή της Ευέλικτης Ζώνης ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο.

Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει δημιουργηθεί από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του πολιτιστικού φορέα «Μαγνητών Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού με την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για το εκπαιδευτικό πακέτο συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι: Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία», Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμοί», Πού πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά», Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες», Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία», Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στον χρόνο». Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου