ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικές παραστάσεις on line

θεατρικές-παραστάσεις-on-line-109660

Προσφέρει το Θεσσαλικό Θέατρο, που παρουσιάζει διαδικτυακά «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»

Προβολές από το πλούσιο αρχείο του παρουσιάζει on line το Θεσσαλικό Θέατρο στη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζοντας την παράσταση «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή τον χειμώνα 2018-19. Η παράσταση είναι προσβάσιμη στο https://youtu.be/_z2R3kyflCQ.

Η παράσταση ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία και πήρε μέρος στο 17ο Φεστιβάλ του Butrinti (Βουθρωτό) της Αλβανίας και στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι 2019 (Βιετνάμ), όπου και βραβεύτηκε.

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης: «Ανοίγουμε ένα «βιβλίο», ένα σεντούκι μνήμης για το Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο», υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της ταινίας.

Την προσαρμογή – σκηνοθεσία υπογράφει η Κυριακή Σπανού, τα σκηνικά ο Απόστολος – Φωκίων Βέττας, κοστούμια – κατασκευές η Ολυμπία Σιδερίδου, τη μουσική ο Κώστας Βόμβολος, την κίνηση η Ρούλα Καραφέρη, βοηθός σκηνοθέτης η Σταματία Καγκελάρη, βοηθός σκηνογράφου Μαρία Οσσα.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μάμιος, Αλέξανδρος Μουκάνος και Ομηρος Πουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου