ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Online θεατρική παράσταση

online-θεατρική-παράσταση-109525

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη παρουσιάζεται διαδικτυακά από το Εθνικό

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, ένα κείμενο – σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, το οποίο είχε ανέβει το 2006 στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και με τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη (1977-2008) στον ρόλο του σχιζοφρενή Λευτέρη, διατίθεται ελεύθερα διαδικτυακά στο YouTube. Οπως αποφάνθηκαν κοινό και κριτικοί, πρόκειται, ίσως, για το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση και αντιστρόφως. Μια συγκλονιστική ιστορία και μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις, ταυτόχρονα γεμάτη ελπίδα -και όλα αυτά κάνουν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, ίσως, το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Στην υπόθεση του έργου παρουσιάζεται η τραγική ιστορία τριών ηρώων, της Ρήνας (45 ετών) και των δύο γιων της, Αντώνη (25 ετών) και Λευτέρη (23 ετών). Εχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την Τιφλίδα, ο Αντώνης, φιλόδοξος και πρόθυμος να ανελιχθεί κοινωνικά και να γυρίσει την πλάτη στις ρίζες του, διατηρεί σχέση με την κόρη του αφεντικού του, την οποία και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ο Λευτέρης, από την άλλη, αρνείται να ζήσει στο σήμερα, παραμένει αδύναμος και αφελής, ενώ η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο περίεργη.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Αντώνης επισκέπτεται τη μητέρα του και τον αδερφό του, για να τους ανακοινώσει τον γάμο του και να τους γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του. Η επίσκεψη του Αντώνη αναμοχλεύει οικογενειακές δυναμικές και βαθιά προβλήματα που στοιχειώνουν και τους τρεις, με άξονα τα αρχέτυπα «Πατρίδα», «Μητέρα» και «Αγάπη». Ο Λευτέρης αναζητά την αγάπη του αδερφού του μέσα από το ξεχασμένο παρελθόν τους, ο Αντώνης προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενοχές του απέναντι στον Λευτέρη, ενώ διαχειρίζεται τις συνέπειες της αυταπάρνησης, και η Ρήνα, ζώντας τον καθημερινό φόβο, βρίσκεται στη μέση, προσπαθώντας να τους φέρει κοντά.

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, που έφυγε από την ζωή στα 31 του χρόνια σε τροχαίο δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 2008, στην παράσταση «Το γάλα» είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, σκηνικά – Κοστούμια: Εύας Μανιδάκη, φωτισμούς: Κατερίνας Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνογράφου: ο Γιάννης Αρβανίτης. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Μαρία Παπαστεφανάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου