ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο – ντοκουμέντο

παρουσιάστηκε-το-βιβλίο-ντοκουμέντ-108452

Το βιβλίο «Η Κυπριακή Τραγωδία και ο σκοτεινός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων» του συνταγματάρχη ε.α. Παναγιώτη Νάστου, παρουσιάστηκε προχθές στο κτίριο Σπίρερ παρουσία πλήθος κόσμου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων κ. Αδάμος Μουζούρης και ο απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού κ. Νίκος Ντόκος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. Βάσω Κυριαζή.

Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ντοκουμέντο από τους ομιλητές, καθώς ο συγγραφέας με βιωματικό τρόπο παρουσιάζει στο βιβλίο του όλες τις πλευρές του κυπριακού ζητήματος.

Το περιεχόμενο του βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αντιληφθεί αυτή καθαυτή την ιστορική πραγματικότητα, καθώς έχει στη διάθεσή του πληθώρα πηγών και ντοκουμέντων, τα οποία τον βοηθούν να προσεγγίσει από πολλές «οπτικές γωνίες» τα γεγονότα που οδήγησαν το φλέγον αυτό θέμα στη σημερινή του μορφή. Μία καταγραφή και προβολή των όσων διαδραματίστηκαν, όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και επί παρασκηνίου, που καταρρίπτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του οδυνηρού αυτού ζητήματος καθώς αναφέρεται στο ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, με προεξέχουσες τις Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, οι οποίες, ως κύριοι «δρώντες», επενέβησαν σε πολλαπλά επίπεδα -κυρίως πολιτικοστρατιωτικά- σε διάφορες ιστορικές περιόδους και που τελικά, όπως όλα δείχνουν, συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τελικής έκβασής του ζητήματος της Κύπρου.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου

Ακόμη η έκδοση παρουσιάζει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως τη διαμόρφωση ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ύπαρξη κλίματος κατάλυσης της αποικιοκρατίας μέσω εθνικών κινημάτων στη Μ. Ανατολή και τις συνέπειες για τη Μ. Βρετανία και Γαλλία, την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το 1945 μέχρι το 1974 και τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου για τη Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ. Αναφέρεται τέλος στο ρόλο του ΟΗΕ στο «Κυπριακό» και την αδυναμία του για την οριστική διευθέτησή του.

Ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Νάστος απευθυνόμενος στο ακροατήριο, τόνισε με αφορμή την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως η χώρα σωστά χρησιμοποιεί τη διπλωματική οδό, αλλά στην επιθετική τακτική της Τουρκίας θα πρέπει να υπάρξει απάντηση, όπως ανέφερε και συνεχίζοντας σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ισχυρές δυνάμεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς» δήλωσε και τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ενωση Κυπρίων Μαγνησίας με την υποστήριξη των Συλλόγων Κρητών, Μακεδόνων, Ηπειρωτών, Θρακών, Εγγλεζονησιωτών και Ανατολικής Ρωμυλίας Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου