ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απώλεια στον εικαστικό χώρο του Βόλου

απώλεια-στον-εικαστικό-χώρο-του-βόλου-10698

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός κεραμίστας Γιώργος Σαββάτης, που άφησε το στίγμα του στην περιοχή

Θλίψη στον εικαστικό χώρο προκάλεσε το άγγελμα του θανάτου του γνωστού κεραμίστα Γιώργου Σαββάτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, μετά από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο. Ο Γιώργος Σαββάτης, μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα Γκαντίνα, ήταν πολύ γνωστοί στον καλλιτεχνικό κόσμο του Βόλου, με χαρακτηριστική δουλειά που έφερε την ιδιαίτερη σφραγίδα τους.

Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1953, ο Γιώργος Σαββάτης βρέθηκε στην Αθήνα σε ηλικία 12 ετών, όπου σπούδασε κλωστοϋφαντουργία και εργάστηκε ως βαφέας υφασμάτων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 άρχισε να ασχολείται με την κεραμική σε εργαστήρια φίλων του. Στον Βόλο εγκαταστάθηκε το 1981 και σύντομα δημιούργησε δικό του εργαστήρι, ενώ για μικρό διάστημα εργάστηκε και στο εργαστήρι του Βαγγέλη Ανετόπουλου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δίδαξε και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, μετέπειτα Δημοτικό Ι.Ε.Κ. Βόλου. Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία του υπήρξε η γνωριμία του με την Κατερίνα Γκαντίνα, με την οποία μοιράστηκε όλη του τη ζωή. Η Κατερίνα, γεννημένη το 1960 στην Κουκουράβα Πηλίου, είχε ήδη καλλιτεχνική παρουσία στην πόλη, ζωγραφίζοντας, αλλά και τραγουδώντας έντεχνα τραγούδια και ρεμπέτικα, που τότε ήταν σε άνθιση.

Δημιούργησαν το πρώτο κοινό εργαστήρι τους το 1982 και σύντομα παρουσίασαν κεραμικά έργα με ιδιαίτερο χαρακτήρα για τα οποία σημειώθηκε άμεσα μεγάλη ζήτηση. Εργα με ακόμη πιο έντονο γλυπτικό χαρακτήρα, λιγότερο χρηστικά, εμφανίστηκαν το 1988 στην Γκαλερί 4 του Γιάννη Αλεξόπουλου. Δεν σταμάτησαν να δουλεύουν τόσο σε καλλιτεχνικές, όσο και σε πιο χρηστικές κατευθύνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2008 είχαν δημιουργήσει στη Βυζίτσα Πηλίου τον «Κεραμιδόγατο», εκθέτοντας τις ιδιότυπες δημιουργίες τους.

Η Κατερίνα, αν και νεότερη, έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2017, χτυπημένη και εκείνη από την επάρατο, γεγονός που ανέκοψε και τη δημιουργική πορεία του Γιώργου Σαββάτη, ενώ όπως αποδείχτηκε κλόνισε και την υγεία του.

Ο Γιώργος Σαββάτης αφήνει πίσω του μία κόρη, την Ειρήνη (από τον πρώτο του γάμο) και ένα εγγονάκι που κρατά το όνομα του παππού. Τόσο η Ειρήνη Σαββάτη, όσο και ο σύζυγός της Περικλής Κοντονίνας, άλλοτε μαθητής του Γιώργου στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, συνεχίζουν τη δημιουργική παράδοση της οικογένειας με αποτελέσματα εντυπωσιακά και ιδιαίτερα καλαίσθητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου