ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

πέθανε-σε-ηλικία-75-ετών-ο-πολωνός-σκηνο-103562

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Πολωνός σκηνοθέτης και συγγραφέας Αντρέι Ζουλάφσκι, νικημένος από τον καρκίνο. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι γεννήθηκε στο Λ’βοβ το Νοέμβριο του 1940 -σήμερα βρίσκεται στο χάρτη της Ουκρανίας, όμως, τότε ήταν ακόμη Πολωνία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία. Διετέλεσε βοηθός σκηνοθέτη του Βάιντα στα «Samson» (1961), στο πολωνικό μέρος του «L’Amour à Vingt Ans» (1962) και το «Popioly» (1966).

Το 1967 ξεκινά η πολωνική περίοδός του που περιλαμβάνει τις πρώτες δύο μικρού μήκους του, «Pavoncello» και «The Story of a Triumphant Love», την πρώτη μεγάλου μήκους του, «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας» (1971).

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, The Devil (1972) απαγορεύτηκε στην Πολωνία, και ο Ζουλάσκι μετακόμισε στη Γαλλία.

Μετά την επιτυχία του That Most Important Thing: Love (1975) όπου η Ρόμι Σνάιντερ έπαιξε έναν από τους καθοριστικούς ρόλους της ζωής της, επέστρεψε στην Πολωνία, όπου πέρασε δύο χρόνια δημιουργώντας το The Silver Globe (1988). Τα γυρίσματα της εν λόγω ταινίας διεκόπηκαν από τις πολωνικές αρχές.

Μετά από αυτό, ο Ζουλάσκι μετακόμισε στη Γαλλία, όπου έγινε γνωστός για τις αμφιλεγόμενες και βίαιες ταινίες art-house.

Ο Ζουλάφσκι εργάστηκε αποκλειστικά στη Γαλλία κάνοντας τα «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη» (1981) με την Ιζαμπέλ Ατζανί, «Η Δημόσια Γυναίκα» (1984) με τη Βάλερι Καπρίσκι, και «Ερωτική Τρέλα» (1985) με τη Σοφί Μαρσό.

Σε όλες χάρισε ίσως τους καλύτερους ρόλους της καριέρας τους. Πρόκειται για ταινίες με ηρωίδες σπάνια γυναικεία μοντέλα και τις ανέδειξε για διαφορετικούς λόγους την κάθε μια.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου