ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση

βιβλιοπαρουσίαση-1014098

Αθανάσιος Δ. Οικονόμου Δημοτικά τραγούδια»: Πετροκερασών (Ράβνα)-Χαλκιδικής-Β.Σποράδων-Πηλίου (Μια συγκριτική προσέγγιση)

Του Γιώργου Διαμαντόπουλου, Μουσικού

Τον Θανάση Οικονόμου γνώρισα, πριν την πανδημία και μελετώντας αυτό εδώ το βιβλίο απόκτησα μεγάλη εκτίμηση για την μελέτη του, ως αναφορά το Δημοτικό μας τραγούδι.

Ο αεικίνητος Θανάσης Οικονόμου, ανήκει στην παλιά γενιά των εκπαιδευτικών, φιλεργατικός, ανήσυχος που δεν περιορίζεται στα αυστηρά διδασκαλικά του καθήκοντα με μεγάλο και πολυποίκιλο βιογραφικό σε πολλούς τομείς Τρέχει, μαζεύει, ερευνά, τι άλλο; την παράδοση… είναι μια πολύμοχθη, αξιόλογη και πολλαπλώς επωφελής επιστημονική εργασία.

Μια καταγραφή χρόνων, με παραδοσιακά τραγούδια… ιστορικά, παραλογές, ακριτικά, κλέφτικα, της ξενιτιάς, ερωτικά, της αγάπης, του γάμου.

Πρέπει να ενσκήψει σε αρχεία, να μάθει την ιστορική προέλευση των τραγουδιών, αλλά και τις συγγένειες, την διαδρομή τους, στον χώρο και τον χρόνο

Μια ογκώδης, μελέτη ετών, που δείχνει ότι από πολύ νέος δεν έπαψε να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον τομέα με σπουδαία αποτελέσματα.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στο ευρύ κοινό ειδικών, αλλά και στους λάτρεις του είδους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, ακόμη και των Ελλήνων του εξωτερικού και φιλοδοξεί να συντελέσει στην τόνωση της αγάπης, για την παράδοση και την ιστορία της πατρίδας μας.

Η εργασία του Θανάση Οικονόμου διαθέτει, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εγχείρημα ως προς τον τρόπο τεκμηρίωσης εργογραφικού και εθνομουσικολογικού υλικού της παράδοσης. Είναι αλήθεια ,ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται συλλογή Ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.

Εχει όμως εκπονήσει με αξιοθαύμαστη υπομονή μία ενδελεχή έρευνα.

Μέσα από την ογκώδη εργασία 544 σελίδων αναδεικνύεται ο πλούτος της παράδοσης με απόλυτη τεκμηρίωση. Αποτελεί βασικό βιβλιογραφικό οδηγό.

Στη εισαγωγή του βιβλίου, ο συγγραφέας-ερευνητής Θανάσης Οικονόμου μεταδίδει τα συναισθήματά του μέσα από πολύτιμες στιγμές της προσωπικής του επαφής με την λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό.

Στις αρετές του βιβλίου είναι τα Ευρετήρια, οι πηγές, άρθρα, μελέτες, λεξικά, περιοδικά, εφημερίδες, ηχογραφημένες καταγραφές, έντυπες εκδώσεις ζωντανές πληροφορίες τραγουδιών και η πλούσια βιβλιογραφία.

Ο Θανάσης Οικονόμου, ως επίμονος ερευνητής, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στις αρχειακές ηχογραφήσεις και μεταγραφές.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί και στις επεξηγηματικές σημειώσεις που είναι τυπωμένες στο κάτω μέρος των σελίδων.

Το βιβλίο κοσμούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεκάδων ντοκουμέντων που αφορούν το θέμα των τραγουδιών.

Ενα έργο που καταγράφει και στοιχειοθετεί με απόλυτη λεπτομέρεια και εκτίμηση αποδεικνύοντας τεκμηριωμένα στοιχεία της παραδοσιακής μας μουσικής, αναδεικνύοντας το σε σημαντικό έργο.

Μία σπουδαία εργασία που μας κάνει υπερήφανους για την παραδοσιακή μας μουσική και τους αφανείς πιονέρους του είδους, απαραίτητο όχι μόνο στους ειδικούς ερευνητές αλλά και στους συλλέκτες και στους φίλους της παράδοσης.

Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος ότι το βιβλίο θα είναι χρήσιμο και θα μας κάνει υπερήφανους που τιμά την εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας.

Το παρόν βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των θεωρητικών και αποτελεί απόσταγμα των απόψεων του συγγραφέα για τον ρόλο, τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της εθνομουσικολογίας. Το γνωστικό αντικείμενο της εθνομουσικολογίας ξεδιπλώνεται μέσα από μια ευχάριστη, αλλά πάντοτε εμπεριστατωμένη, εξέταση των βασικών ζητημάτων της θεωρίας και της μεθοδολογίας της μουσικολογικής έρευνας, των προβληματισμών που αφορούν τις προτεραιότητες και τα εσωτερικά ερωτήματα της εθνομουσικολογίας, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ίδια ως επιστήμη ή ως νέα αντιληπτική πραγματικότητα, στο πλαίσιο ανοικτών διαθεματικών ανταλλαγών με άλλα γνωστικά πεδία και νέες ιστορικές εξελίξεις και συγκυρίες.

Η συγκέντρωση τόσων στοιχείων πολιτισμού για την καταγραφή της παράδοσης ,από μόνη της, αποτελεί μέγα επίτευγμα και γι’ αυτό ο Θανάσης Οικονόμου, είναι άξιος συγχαρητηρίων και προσοχής, από εραστές τέτοιου είδους μελετών, αλλά και από τους ειδικούς του είδους.

Συνολικά το βιβλίο του Θανάση Οικονόμου προσφέρει πρωτότυπες και πολύτιμες πληροφορίες και σκέψεις και πολύ συχνά άπταιστα μυθολογικά παραδείγματα.

Εύχομαι και ελπίζω να τύχει υποδοχής, άξιας των αρετών του!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου