ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή παράσταση

ενδιαφέρουσα-διαδικτυακή-παράσταση-100927

Online παρουσιάζεται «Το γάλα» του Εθνικού Θεάτρου που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, ένα κείμενο σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, το οποίο είχε ανέβει το 2006 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και με τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη (1977-2008) στον ρόλο του σχιζοφρενή Λευτέρη, διατίθεται ελεύθερα διαδικτυακά στο YouTube. Είναι ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων

Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας, μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιού, παράλληλα με τον φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο.

Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση και αντιστρόφως. Μια συγκλονιστική ιστορία και μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις, ταυτόχρονα γεμάτη ελπίδα –και όλα αυτά κάνουν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, ίσως, το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Αντώνης επισκέπτεται τη μητέρα του και τον αδερφό του για να τους ανακοινώσει τον γάμο του και να τους γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του. Η επίσκεψη του Αντώνη αναμοχλεύει οικογενειακές δυναμικές και βαθιά προβλήματα που στοιχειώνουν και τους τρεις, με άξονα τα αρχέτυπα «Πατρίδα», «Μητέρα» και «Αγάπη». Ο Λευτέρης αναζητά την αγάπη του αδερφού του μέσα από το ξεχασμένο παρελθόν τους, ο Αντώνης προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενοχές του απέναντι στον Λευτέρη, ενώ διαχειρίζεται τις συνέπειες της αυταπάρνησης, και η Ρήνα, ζώντας τον καθημερινό φόβο, βρίσκεται στη μέση προσπαθώντας να τους φέρει κοντά.

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, που έφυγε από την ζωή στα 31 του χρόνια σε τροχαίο δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 2008, είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην παράσταση «Το γάλα».

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνικά – κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, φωτισμούς της Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνογράφου είναι ο Γιάννης Αρβανίτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Μαρία Παπαστεφανάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου