ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρά από ηλεκτροπληξία φλαμίνγκο στην Τουρλίδα

νεκρά-από-ηλεκτροπληξία-φλαμίνγκο-στ-969372

Τα φλαμίνγκο, που ζούσαν στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, βρήκαν φρικτό θάνατο χθες το απόγευμα – Τι λέει στο protothema.gr μέλος της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας

Φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκαν χθες νωρίς το απόγευμα, πανέμορφα φλαμίνγκο, που ζούσαν στην Τουρλίδα, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Το περιστατικό έκανε γνωστό ο Νίκος Νούλας μέλος της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο με τα νεκρά πουλιά στον δρόμο στην σελίδα του στο Facebook.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο ίδιος, τα πουλιά βρήκαν φρικτό θάνατο:

«Ό,τι έγινε δυστυχώς συνέβη μετά από όχληση στο σημείο, όπου βρίσκονταν τα πουλιά, με αποτέλεσμα αυτά να τρομάξουν και να προσπαθήσουν να πετάξουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να φτάσουν τα γυμνά καλώδια της ΔΕΗ και να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία, ενώ άλλα βρέθηκαν με σπασμένες φτερούγες, πόδια και εσωτερική αιμορραγία».

Ένα από τα βασικά προβλήματα όπως επισημαίνει που υπάρχουν στην περιοχή είναι οι κολώνες της ΔΕΗ:

«Έχουμε κάνει μελέτη για την πτώση πουλιών στο δρόμο της Τουρλίδας. Διαπιστώσαμε πως πολλά είδη πουλιών πέφτουν στα καλώδια της ΔΕΗ, έτσι πιέσαμε μαζί με την Anima τον ΔΕΔΔΗΕ και ξεκίνησε η υπογειοποίηση των καλωδίων. Το έργο μπορεί σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε».

Πώς έγινε το περιστατικό

Όπως εξηγεί ο Νίκος Νούλας για το περιστατικό υπάρχουν μαρτυρίες :

«Το περιστατικό συνέβη μετά από όχληση, μιλάμε για κοντά χίλια πουλιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη λιμνοθάλασσα. Κάποια πρόλαβαν και πέρασαν σε ύψος τα καλώδια, κάποια άλλα όχι. Υπολογίζεται ότι οκτώ βρέθηκαν νεκρά και τρία τραυματισμένα. Σημασία έχει πως ξεκίνησε το περιστατικό μπήκαν σκυλιά και τρόμαξαν; Προσπάθησε κάποιος να τα φωτογραφήσει από κοντά; Είναι πολλά αυτά που μπορούν να έχουν επηρεάσει την κατάσταση».

Λίγη ώρα πριν από το σημείο είχε περάσει κι ίδιος:

«Ήταν γύρω στις πέντε παρά το απόγευμα κι εγώ είχα περάσει λίγα λεπτά πριν άλλα όλα ήταν μια χαρά. Όλα έγινα ξαφνικά υπάρχουν μάρτυρες που είδαν τα πουλιά να σηκώνονται. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε νεκρό ένα πελαργό, έναν αργυροπελεκάνο, το πρόβλημα είναι σημαντικό».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου