ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας – Σχεδόν 2.000 σεισμοί σε 24 ώρες

φόβοι-για-έκρηξη-του-ηφαιστείου-της-ισ-967520

Οι αρχές πρειδοποιούν τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ «αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης» αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία

Περισσότεροι από 1.800 ασθενείς σεισμοί έχουν σημειωθεί από το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ, κοντά στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας (Vedurstofa).

Επτά σεισμοί είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο πιο ισχυρός ήταν εντάσεως 4,8 Ρίχτερ, αναφέρει σημερινή ανάρτηση της Vedurstofa στο Facebook.

Με την καταγραφή μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 3,6 βαθμών που έγινε αισθητή στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι αρχές προειδοποίησαν χωρίς να χάσουν χρόνο τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων.

Το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ βρίσκεται στη σχετικά αραιοκατοικημένη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Ηφαιστειακές εκρήξεις καταγράφονταν επί μήνες το καλοκαίρι του 2022, ενώ η προηγούμενη έκρηξη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021, κατόπιν πολυάριθμων σεισμών.

Ειδικοί που μίλησαν στον ισλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RUV ανέφεραν πως επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να προβλέψουν κατά πόσον επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Στον ιστότοπό της, η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε σήμερα για «έντονη σεισμική δραστηριότητα και αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου