ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γρίπη των πτηνών: Κρούσμα στη λίμνη Παμβώτιδα – Κίνδυνος μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών

γρίπη-των-πτηνών-κρούσμα-στη-λίμνη-παμ-96742

Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα, την περιοχή όπου η πτηνοτροφία κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική οικονομία, μετά το κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος Η5N1) που ανιχνεύτηκε σε νεκρό αργυροπελεκάνο στη λίμνη Παμβώτιδα.

Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο. Ειδικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων όπου η πτηνοτροφία είναι σημαντικός τομέας της αγροτικής παραγωγής είναι απαραίτητη αυξημένη εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Μαρτίου 2022 ο ιός της γρίπης των πτηνών έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, όπου και καταμετρήθηκαν περί τα 700 νεκρά πουλιά.

Με βάση τα παραπάνω η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνει την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
  2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
  3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Να σημειωθεί ότι οι παραβάτες των παραπάνω μέτρων υπόκεινται σε κυρώσεις.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου