ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πρώτη ανεμογεννήτρια στον Άγιο Ευστράτιο είναι γεγονός

η-πρώτη-ανεμογεννήτρια-στον-άγιο-ευστ-931490

Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα έχει ενεργειακή αυτονομία

Ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της πρώτης ανεμογεννήτριας στον Άγιο Ευστράτιο, που αποτελεί βασικό μέρος του έργου της μετατροπής του σε πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προβλέπεται να διαρκέσει μερικές ημέρες ακόμα λόγω των έντονων ανέμων που όλη την περασμένη εβδομάδα έπνεαν στο νησί.

Ο Άγιος Ευστράτιος θα είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που θα έχει ενεργειακή αυτονομία, χρησιμοποιώντας κατά 85% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι ήδη κατασκευάζεται υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν οι τέσσερις δεξαμενές για το δίκτυο τηλεθέρμανσης, που θα μεταφέρει θερμό νερό στα σπίτια των κατοίκων.

«Οι πολίτες του μικρού ακριτικού νησιού μας μεταξύ άλλων από το έργο, θα εξοικονομήσουν χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος, το οποίο θα παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Αυτό το έργο αναμφισβήτητα θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξή του», λέει σχολιάζοντας την πορεία του έργου η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024 να γίνει ηλέκτριση και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές, να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η δράση είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Έτσι, η πράσινη ενέργεια αναμένεται να γίνει μοχλός ανάπτυξης για τον Άγιο Ευστράτιο και να συμβάλλει σημαντικά, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους» λέει η κ. Κακαλή.

Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη χορήγηση Ενιαίας Άδειας Εγκατάστασης:

α) Υβριδικού Σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 MW και φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW στη θέση «Πολύνοτνο» του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθηκευτικής ικανότητας συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh και

β) Σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δικτύου διανομής και προμήθειας ενέργειας.

Με την έκδοση της παραπάνω απόφασης δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών της υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για 12 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου