ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τώρα ή ποτέ για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν οι επιστήμονες

τώρα-ή-ποτέ-για-τη-διάσωση-του-πλανήτη-α-926244

Οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι μη αναστρέψιμες τα επόμενα χρόνια, τονίζουν τα μέλη της IPCC σε έκθεσή τους

Σε δραματικούς τόνους οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) απηύθυναν την «τελική τους προειδοποίηση», όπως τονίζουν, για τη σωτηρία του πλανήτη, καθώς η υπερθέρμανση τον έχει φέρει στα όριά του.

Η λύση θα πρέπει να δοθεί τώρα και θα πρέπει να είναι δραστική για να έχει αποτέλεσμα πριν η κλιματική αλλαγή γίνει αμετάκλητη, λένε.

Η έκθεση της IPCC συνοψίζει έναν τεράστιο όγκο γνώσης που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτείνεται σε χιλιάδες σελίδες, αλλά όπως τονίζει ο Guardian, το νόημα συνοψίζεται σε μία και μόνη φράση: δράση τώρα, αλλιώς θα είναι αργά.

Ο πλανήτης έχει μόνο μία ευκαιρία να περιορίσει την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Πέρα από το όριο αυτό η καταστροφή στο κλίμα θα είναι αμετάκλητη.

Σήμερα είμαστε στον 1,1 βαθμό.

Εν τω μεταξύ, η IPCC τονίζει ότι πάνω από 3 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές που είναι ευάλωτες στην κλιματική κατάρρευση, ενώ ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε αρκετό νερό για κάποιους μήνες κάθε χρόνο.

Πρόκειται για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα οι οποίες θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών για το κλίμα, τονίζει η IPCC.

Αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν κάτι δραστικό, ο «προϋπολογισμός» για τις εκπομπές άνθρακα ως το 2030 θα έχει εξαντληθεί πριν από αυτό το όριο.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που τονίζει ότι η έκθεση του IPCC είναι ισχυρό μήνυμα για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες από κάθε χώρα. Πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση για περιορισμό πριν από το 2040 και όχι το 2050 όπως είχαν υπογράψει δεκάδες χώρες, είπε και πρόσθεσε: «Η ωρολογιακή βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου