ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γρίπη των πτηνών: Και νέο κρούσμα στη Κοζάνη

γρίπη-των-πτηνών-και-νέο-κρούσμα-στη-κο-91760

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να πάρει η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην χώρα μας, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας, μιας και ο κίνδυνος να «χτυπηθεί» πτηνοτροφική μονάδα είναι ορατός.

Στους εκατοντάδες αργυροπελεκάνους που έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου και σε αυτούς έχει ανιχνευτεί ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα.

Ειδικότερα, ανιχνεύτηκε ο ιός σε αργυροπαλεκάνο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης.

Το περιστατικό είναι σε συνέχεια αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Περιφέρεια Ηπείρου (λίμνη Παμβώτιδα) καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε άγρια πτηνά στις Πρέσπες και στην Καστοριά, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών λόγω της υψηλής παθογονικότητας του ιού.

Κατόπιν αυτών, το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης ενημερώνει ότι, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:

Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Κοζάνης.

Συνιστάται η διατήρηση των πτηνών σε κλειστούς χώρους. Ακόμα επιβάλλεται να είναι καλυμμένες και οι ποτίστρες έτσι ώστε μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές άγρια πτηνά.

Επιπλέον σημαντικό είναι να μην αγοράζονται πουλερικά από πλανόδιους εμπόρους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου