ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καύσωνας και ανομβρία: Σχεδόν η μισή Ευρώπη σε συνθήκες ξηρασίας

καύσωνας-και-ανομβρία-σχεδόν-η-μισή-ευ-860073

Σχεδόν η μισή ευρωπαϊκή επικράτεια βρίσκεται σε συνθήκες ξηρασίας και σχεδόν τα δύο τρίτα της ηπείρου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών.

Στην έκθεση Αυγούστου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως το 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με σαφές έλλειμμα υγρασία στο έδαφος, και το 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση αρχίζει να πλήττεται.

«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρεται στην έκθεση.

Η πτώση της στάθμης στον Δούναβη αποκάλυψε πλοία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Reuters)

Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να πέσει κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12% αντίστοιχα.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης πληγεί, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Η χαμηλή στάθμη εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

Ο δείκτης ξηρασίας του παρατηρητηρίου προκύπτει από μετρήσεις των βροχοπτώσεων, της υγρασίας του εδάφους και του κλάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τα φυτά για τη φωτοσύνθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου