ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Εγκατάσταση στην Κίνα θάβει το CO2 στο υπέδαφος

κλιματική-αλλαγή-εγκατάσταση-στην-κί-858475

Καμπή στην προσπάθεια της Κίνας να βελτιώσει το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα και να πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 συνιστά η έναρξη της λειτουργίας από σήμερα της μεγαλύτερης μονάδας συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) στη χώρα.

Η μονάδα που ανήκει στον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό της Sinopec είναι η μόλις η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία, καθώς δύο ακόμη μονάδες ανάλογου μεγέθους είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι το 2025. To συγκεκριμένο project εκτιμάται πως θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 1 εκατ. τόνους ετησίως.

Αποθήκευση στο υπέδαφος

Το νέο project CCUS, ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις ένα χρόνο πριν και ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των εκπομπών που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στόχος του είναι η συλλογή των ποσοτήτων CO2 που παράγονται από το μεγάλο διυλιστήριο της Sinopec στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, που κατόπιν θα διαχέονται σε 73 πετρελαϊκά πηγάδια στο γειτονικό πετρελαϊκό κοίτασμα της Σενγκλί.

Πηγή: Twitter

Υπολογίζεται πως, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα διαχυθούν στο πετρελαϊκό κοίτασμα περίπου 10,68 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, βοηθώντας από την μία πλευρά το περιβάλλον και από την άλλη ενισχύοντας την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 3 εκατ. τόνους.

Τα επόμενα φιλόδοξα σχέδια

Μέχρι τώρα οι ποσότητες CΟ2 του διυλιστηρίου μεταφέρονταν οδικώς με φορτηγά στην πετρελαιοπηγή, όμως η Sinopec προχωρά και στην κατασκευή ειδικού αγωγού, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο συγκεκριμένος αγωγός διοξειδίου του άνθρακα θα είναι επίσης ο πρώτος στο είδος του που θα λειτουργήσει στην Κίνα.

Πέρυσι, η εταιρεία κατάφερε να συλλέξει πάνω από 1,52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα η Sinopec σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης CCUS μέχρι το 2025, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συνδυάζουν τη λειτουργία της μονάδας με project ΑΠΕ, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως επίσης υδρογόνου και βιομάζας.

Επίσης, έχει δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αναλόγου μεγέθους, μέσα στην επόμενη τριετία, οι οποίες θα τροφοδοτούν τα γειτονικά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Χουαντόνγκ και το Γιανγκσού.

OT.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου