ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα μικροπλαστικά στον ωκεανό σκοτώνουν τα ψάρια γρηγορότερα από ό,τι αναπαράγονται

τα-μικροπλαστικά-στον-ωκεανό-σκοτώνο-833080

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στους ωκεανούς της Γης, πολλά εκ των οποίων είναι μικροπλαστικά, μεγέθους μικρότερου από πέντε χιλιοστά. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προσλαμβάνονται από τα ψάρια και τα σκοτώνουν ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν.

Μια νέα μελέτη Σουηδών ερευνητών ανακάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση πλαστικών επιβραδύνει τα ψάρια και επηρεάζει τις φυσικές τους ικανότητες για τον εντοπισμό επερχόμενων αρπακτικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν προνύμφες πέρκας και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν υπήρχε παρουσία μικροπλαστικών, τα μικρά ψάρια προτιμούσαν να καταναλώνουν αυτά τα επιβλαβή σωματίδια αντί για το συνηθισμένο πλαγκτόν.

Η κατάποση των πλαστικών επιβράδυνε την ανάπτυξή του και επηρέαζε αρνητικά τα χημικά σήματα στα οποία στηρίζονται τα ψάρια για να αισθανθούν την παρουσία θανατηφόρων αρπακτικών κοντά τους. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν αρπακτικά ψάρια σε βιοτόπους όπου οι πέρκες κατανάλωναν μικροπλαστικά, οι τελευταίες ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να φαγωθούν από ό,τι αν βρίσκονταν σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των επιδράσεων, στο πεπτικό σύστημα, την ανάπτυξη και την αίσθηση παρουσίας άλλων ψαριών, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Μάλιστα, όλα τα ψάρια που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά για τη μελέτη ήταν νεκρά μέσα σε 48 ώρες.

«Αν τα αρχικά στάδια του κύκλου ζωής άλλων ειδών επηρεάζονται κατά παρόμοιο τρόπο από τα μικροπλαστικά, και οδηγεί επίσης σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, τότε οι επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα θα είναι τεράστιες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Όνα Λένστεντ.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου