ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πράσινη ανάπτυξη και ελληνικές επιχειρήσεις

πράσινη-ανάπτυξη-και-ελληνικές-επιχε-811093

Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τρεις πυλώνες: Την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μακροπρόθεσμα, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που αγνοεί έναν από τους τρεις αυτούς πυλώνες είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο για την αλλαγή. Είναι αυτές που έχουν τη βούληση αλλά και τις δεξιότητες για να πρωτοστατήσουν

Της Ελένης Κολιοπούλου,

Πρόεδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – European GreenDeal, έχει ήδη θέσει ένα πλαίσιο για τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά προέρχεται από την εσωστρέφεια της οικονομίας, τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, την επιβάρυνση από την πανδημία και την αργοπορία των ελληνικών επιχειρήσεων να κατευθυνθούν σε πράσινες λύσεις. Ως εκ τούτου, το πλάνο για βιώσιμη ανάκαμψη καθίσταται σημαντικότερο σήμερα από ποτέ για την Ελλάδα.

Η στρατηγική χρηματοδότησης της Ευρώπης, επιταχύνει την ανάγκη προσαρμογής στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θετικά την πράσινη ανάπτυξη. Δεν βλέπουν μόνο την επιβολή κόστους για την επίτευξη αναγκαίου στόχου, αλλά και ευκαιρίες για νέα προϊόντα, νέες αγορές, καινοτομία. Για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας, υιοθετώντας την πράσινη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση. Η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς επιμέρους τομείς, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στηρίζει, οι πόροι προσφέρονται.

Οι νέες προκλήσεις, συνοδεύονται από σημαντικούς πόρους που θα διατεθούν για να καλύψουν βασικά ζητήματα όπως την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την βελτίωση στη διαχείριση αποβλήτων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία της φύσης και την κυκλική οικονομία.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το ερώτημα πλέον αφορά στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητα απορρόφησης των πόρων αυτών. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο για την χώρα μας, με το πολυετές παρελθόν κρίσης και οικονομικής ύφεσης, με τις παραμένουσες πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής αλλά και εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει να μειωθούν οι χρόνοι υλοποίησης των έργων, να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης επενδυτών-κράτους-κοινωνίας, ώστε να υλοποιηθούν οι τρέχουσες επενδύσεις και να προκληθούν νέες.

Το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα όμως να διασφαλιστούν αφενός η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και αφετέρου η διαθεσιμότητα επαρκούς ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος για όλους.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρά την μικρή συνεισφορά της στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν και οι άλλες μεγάλες οικονομίες δεν ακολουθήσουν, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού, ενώ παράλληλα το κόστος για τις ευρωπαϊκές, και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα αυξάνεται. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο ναδημιουργηθεί επαρκές πλέγμα προστασίας της ανταγωνιστικότητας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τρεις πυλώνες: Την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μακροπρόθεσμα, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που αγνοεί έναν από τους τρεις αυτούς πυλώνες είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο για την αλλαγή. Είναι αυτές που έχουν τη βούληση αλλά και τις δεξιότητες για να πρωτοστατήσουν. Όλο και περισσότερες αναθεωρούν τις στρατηγικές τους και τις οργανωτικές τους δομές και αυτοδεσμεύονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον απολογισμό της δράσης τους προς την κοινωνία, στη συστηματική μέτρηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους και στην ενσωμάτωση αυτών των επιπτώσεων στα οικονομικά τους μεγέθη. Οι επιχειρήσεις επιθυμούν μια τέτοια μετάβαση γιατί αντιλαμβάνονται το επίπεδο της πρόκλησης, αλλά και της ευκαιρίας.. Με τον τρόπο αυτό υποδεικνύουν την επιλογή της βιωσιμότητας και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (κυβερνήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνία των πολιτών).

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις που θέλουν, μπορούν και πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Την επιλογή της ανάπτυξης που στηρίζεται στους άξονες της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, για μια παραγωγική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και μια συνεκτική κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου