ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σύμπλεγμα νησιών στην Αλάσκα μπορεί να κρύβει γιγαντιαίο ηφαίστειο

σύμπλεγμα-νησιών-στην-αλάσκα-μπορεί-ν-805203

Μία μελέτη Αμερικανών Γεωφυσικών σε ένα σύμπλεγμα έξι ηφαιστειακών νησιών στην Αλάσκα, θεωρεί πως μπορεί να συνδέονται με ένα γιγάντιο ηφαίστειο παρόμοιο με το Yellowstone.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το σύμπλεγμα ανήκει στα νησιά των τεσσάρων βουνών στα κεντρικά Aleutians, το οποίο αποτελείται από τα ηφαίστεια Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana και Uliaga.

Η μελέτη των Γεωφυσικών αναφέρει ότι αυτά τα ηφαίστεια μπορεί να συνδέονται με ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει μια έκρηξη πιο ισχυρή από το Όρος της Αγίας Ελένης του 1980 κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 1980, έπειτα από 120 χρόνια «ύπνου», το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ ξύπνησε, σκορπίζοντας λάβα και στάχτη σε ύψος 16 μιλίων και τον όλεθρο σε τρεις πολιτείες: Ουάσιγκτον, Άινταχο και Μοντάνα.

Περίπου 75 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους, ενώ μια δασική έκταση 200 τετραγωνικών μιλίων έγινε μονομιάς κάρβουνο.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση της συχνής εκρηκτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο Όρος Κλίβελαντ τα τελευταία 20 χρόνια που έχει απελευθερώσει σύννεφα τέφρας ύψους 30.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν κινδύνους για αεροσκάφη που ταξιδεύουν σε πολυσύχναστες αεροπορικές διαδρομές μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας.

Ο John Power, ερευνητής της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείου της Αλάσκας, δήλωσε: «Μας βοηθά δυνητικά να καταλάβουμε τι κάνει το Κλίβελαντ τόσο ενεργό. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι είδους εκρήξεις να περιμένουμε στο μέλλον και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους κινδύνους τους».

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου