ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι βαθμολογία παίρνουν οι ωκεανοί του πλανήτη;

τι-βαθμολογία-παίρνουν-οι-ωκεανοί-του-71505

Οι ωκεανοί του πλανήτη έλαβαν βαθμολογία 67 στα 100 πάνω στην κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με την αναλυτική αξιολόγηση των ωκεανών της Γης που δημοσιεύτηκε από το Δείκτη Υγείας Ωκεανών.

Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, και αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια (NCEAS) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International.

Σύμφωνα με την έκθεση ο Αρκτικός και ο Νότιος Ωκεανός πήραν βαθμολογία 72 στα 100, ενώ η μέση βαθμολογία των 15 περιοχών διεθνών υδάτων που αναλύθηκαν ήταν 67. Αυτές οι περιοχές, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες εκθέσεις λόγω έλλειψης στοιχείων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση του παγκόσμιου κλίματος και βιοποικιλότητας. Σε συνδυασμό με τη βαθμολόγηση 220 Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), οι οποίες είχαν βαθμολογία 68 για το 2014, παρέχεται για πρώτη φορά μία γενική εικόνα της υγείας των ωκεανών.

«Τα πρώτα δύο χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε την υγεία των ωκεανών σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ωστόσο αυτό ήταν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού παζλ», δήλωσε ο Μπεν Χάλπερν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η ολοκλήρωση της εικόνας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης όλων των ωκεανών», πρόσθεσε.

Για την αξιολόγηση του Αρκτικού και του Νότιου Ωκεανού προσδιορίστηκαν οκτώ κριτήρια με άριστα το 100, όπως βιοποικιλότητα, καθαρότητα νερού και προστασία ακτών. «Οι δύο αυτοί ωκεανοί προστατεύονται από χημικά, παθογόνα και γενική ρύπανση λόγω της απόστασής τους από ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε ο Γκρεγκ Στόουν, επιστημονικός διευθυντής του Conservation International. «Για το λόγο αυτό σημείωσαν υψηλά σκορ στα κριτήρια καθαρού νερού και βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.

Η ανώτατη βαθμολογία 100 συμβολίζει μια κατάσταση που είναι εφικτό να επιτευχθεί και μπορεί να παράγει με βιώσιμο τρόπο τα μέγιστα οφέλη στο παρόν και στο μέλλον, σύμφωνα με τον Στηβ Κατόνα, επικεφαλής της μελέτης. Κάθε βαθμολογία κάτω από 100 σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ο δυτικός Ινδικός Ωκεανός και ο Ανατολικός Κεντρικός Ατλαντικός Ωκεανός σημείωσαν το υψηλότερο σκορ με 79, ενώ ο βορειοδυτικός Ειρηνικός Ωκεανός είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία 53.

Οι ωκεανοί αυτοί έχουν την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία αντίστοιχα όσον αφορά και τα αποθέματα ψαριών, και συγκεκριμένα τη βιομάζα που απαιτείται για την παροχή βιώσιμης απόδοσης. Η επόμενη παγκόσμια αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2015.

Έχει υποεκτιμηθεί η υπερθέρμανση των ωκεανών

Εντωμεταξύ, επιστήμονες του αμερικανικού εργαστηρίου Lawrence Livermore, χρησιμοποιώντας δορυφορικές παρατηρήσεις και κλιματικά μοντέλα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση των υδάτων μέχρι βάθους 700 μέτρων στους ωκεανούς του νοτίου Ημισφαιρίου έχει υποεκτιμηθεί από 24 ως 58%.

Αυτό οφείλεται στη λήψη ελλιπούς δείγματος τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και στις μεθόδους ανάλυσης.

Η αποθήκευση θερμότητας από τους ωκεανούς είναι πολύ σημαντική καθώς αντιστοιχεί στο 90% και πλέον του πλεονάσματος θερμότητας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών και της ατμόσφαιρας αποδίδεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το Νότιο Ημισφαίριο περιλαμβάνει το 60% των ωκεανών της Γης.

Οι νέες μετρήσεις έγιναν από έναν στολίσκο 3600 μη επανδρωμένων βαθυσκαφών, με το όνομα Argo, που μετρούν τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε βάθη μέχρι 2000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Υποφέρουν τα ψάρια

Ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change δείχνει ότι η υπερβολική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς μπορεί να επηρεάσει τη διαγενεακή συμπεριφορά των ψαριών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην μπορέσουν να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα επηρεάζει τα ψάρια ανεξαρτήτως εάν οι “γονείς” τους είχαν ζήσει σε αντίστοιχες συνθήκες.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων χρησιμοποιήθηκαν τροπικά ψάρια της οικογένειας Pomacentridae.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου