ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτοβολταϊκά: βραβείο σε κύπριους φοιτητές για έρευνα στη μείωση της αποδοτικότητας

φωτοβολταϊκά-βραβείο-σε-κύπριους-φοι-71118

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τα Φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία συμμετείχε στο 29ο Συνέδριο και Έκθεση για τα Φωτοβολταϊκά και την Ηλιακή Ενέργεια (EU-PVSEC), που διεξήχθη μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ.

Η δημοσίευση με τίτλο «Robust Principal Component Analysis for Computing the Degradation Rates of Different Photovoltaic Systems» από τους, Ανδρέα Κυπριανού, Αλέξανδρο Φοινικαρίδη, Γιώργο Μακρίδη και Γιώργο Η. Γεωργίου, βραβεύτηκε με το βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση στον τομέα της Λειτουργίας, Απόδοσης και Αξιοπιστίας των Φωτοβολταϊκών.

Ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνεδρίου, οι καλύτερες παρουσιάσεις σε κάθε τομέα βραβεύτηκαν ανάμεσα σε πάνω από 1.500 δημοσιεύσεις με βάση την ποιότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της παρουσίασης.

Ρυθμός υποβάθμισης της αποδοτικότητας

Η εν λόγω δημοσίευση παρουσιάζει την ακριβή εκτίμηση του ρυθμού υποβάθμισης της απόδοσης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η σταδιακή υποβάθμιση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών είναι αναγνωρισμένη από τους κατασκευαστές πλαισίων, εντούτοις παραμένει η πιο αμφιλεγόμενη παράμετρος στην λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων λόγω της έλλειψης τυποποιημένου ορισμού για τον ρυθμό υποβάθμισης και μεθοδολογίας για την εκτίμησή του.

Οι πλείστοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προσφέρουν εγγύηση ότι η απόδοση των πλαισίων δεν θα μειωθεί κάτω από το 80% της αρχικής τιμής στα 25 χρόνια λειτουργίας. Αυτό εξ υπακούει μέγιστη μείωση της απόδοσης της τάξεως του 0.8% ανά χρόνο, τιμή δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω της αβεβαιότητας που πηγάζει από την λειτουργία των φωτοβολταϊκών πλαισίων και από το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Η σημασία της ερευνητικής εργασίας έγκειται στην αναγνώριση των κυρίαρχων χαρακτηριστικών χρονοσειρών του δείκτη αποδοτικότητας, φωτοβολταϊκών συστημάτων διαφορετικών τεχνολογιών και στο μετριασμό των επιπτώσεων της αβεβαιότητας καθιστώντας ικανό, με αυτό τον τρόπο, τον ορισμό και εκτίμηση του ρυθμού της υποβάθμισης.

Το εν λόγω βραβείο αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας των φωτοβολταϊκών για τη διεπιστημονική έρευνα και τη συντονισμένη προσπάθεια που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εκτίμηση του ρυθμού υποβάθμισης των φωτοβολταϊκών .

Το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει αναγνωρίσει το κενό που υπάρχει στην ερευνητική κοινότητα και έχει συγχωνεύσει την τεχνογνωσία στα φωτοβολταϊκά και την προχωρημένη μαθηματική ανάλυση δεδομένων.

Η ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες σε αυτό το πλαίσιο και μάλιστα, μέχρι στιγμής, εκτός από την εν λόγω εργασία, διεθνής αναγνώριση έχει τύχει και η εργασία με τίτλο «Comparison of trend extraction methods for calculating performance loss rates of different photovoltaic technologies» που ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο μεγαλύτερο συνέδριο φωτοβολταϊκών στον κόσμο, το 40th IEEE Photovoltaic Specialists Conference (IEEE-PVSC).

Το γεγονός αυτό, μαζί με την πρόσφατη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία, που εξασφαλίστηκε μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, για το ερευνητικό έργο «Αξιόπιστη εκτίμηση της υποβάθμισης σε φωτοβολταϊκά καινούργιων τεχνολογιών – Reliable Assessment of Degradation in new thin-film photovoltaic technologies» επισφραγίζει την αναγνώριση του ερευνητικού έργου που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου