ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: η τήξη των πάγων θα πνίξει (σύντομα) τη Γη

ανταρκτική-η-τήξη-των-πάγων-θα-πνίξει-639886

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη επιφέρουν ολέθριες συνέπειες στους πάγους της Αρκτικής και της Γροιλανδίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και εκείνους της Ανταρκτικής στο Νότιο.

Νέες μετρήσεις που διενήργησε η NASA στους πάγους της Ανταρκτικής επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες και εντείνουν την ανησυχία για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και το μέλλον του πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, στην Ανταρκτική λιώνουν ετησίως 130 δισ. τόνοι πάγων την τελευταία δεκαετία και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η NASA παρομοιάζει την ποσότητα του λιωμένου πάγου που διαρρέει στη θάλασσα με 1,3 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες πάγων λιώνουν στα σημεία όπου οι ηπειρωτικές περιοχές έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα, όπως στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής. Αυτό συμβαίνει επειδή το θερμότερο -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- νερό του ωκεανού λιώνει τους πάγους με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Στο χείριστο σενάριο, εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί σε έναν με δύο αιώνες η στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο θα ανέβει κατά τρία μέτρα με συνέπεια νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Γης να εξαφανιστούν από το χάρτη και δισεκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου