ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2018

nasa-οι-φονικές-πυρκαγιές-στην-αττική-από-629508

Οι Αμερικανοί επιστήμονες της NASA συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα μοτίβο στην κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τον άνθρωπο, γεγονός που ενισχύει την αυξανόμενη εκδήλωση καταιγίδων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρυσι σημειώθηκαν καταστροφικοί τυφώνες που έπληξαν τις ανατολικές ΗΠΑ, ενώ πυρκαγιές κατέστρεψαν την Καλιφόρνια.

Παράλληλα, εκδηλώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία, τεράστιος τυφώνας στις Φιλιππίνες και φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Η Αρκτική, που είχε το δεύτερο πιο θερμό της έτος στα χρονικά, είχε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου της NASA για τις Διαστημικές Σπουδές σχολίασε ότι το 2018 ήταν ένα ακόμη εξαιρετικά θερμό έτος, στην κορυφή μιας μακροπρόθεσμης τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές – στις παράκτιες πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα, τις έντονες βροχοπτώσεις και την αλλαγή στο οικοσύστημα”.

Η έκθεση της NASA και της Noaa καθυστέρησε φέτος, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (shutdown). Πάντως στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε το Berkley Earth και η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας “Κοπέρνικος”.

NASA: Το 2018 ήταν η 4η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

Όπως επιβεβαιώνει η NASA και η υπηρεσία Noaa, το ρεκόρ έρχεται να προστεθεί σε μία πενταετία, όπου η θερμοκρασία θεωρείται ως η πιο υψηλή από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονες μετρήσεις.

Βάσει των στοιχείων, ο κόσμος ήταν κατά 0,83 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός απ’ ότι ο μέσος όρος των ετών από το 1951 και 1980. Αυτό σημαίνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2018 ήταν η τέταρτη πιο θερμή από το 1880 και τοποθετείται πίσω από το 2016, το 2017 και το 2015.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καταδεικνύει τις έντονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, που οφείλουν να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου