ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαρροή ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα

διαρροή-ραδιενεργού-νερού-στη-φουκου-620149

Μπορεί οι ιαπωνικές Αρχές να σχεδιάζουν την κατασκευή μιας αχανούς αποθήκης για τη διαχείριση ραδιενεργών οικοδομικών αποβλήτων περιμετρικά της πυρηνικής μονάδας Νταΐτσι στη Φουκουσίμα, ωστόσο στο εσωτερικό του εργοστασίου η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα.

Στο τελευταίο επεισόδιο του πυρηνικού “θρίλερ”, η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Company (Tepco) ανακοίνωσε ότι διέρρευσαν 750 τόνοι ραδιενεργών υδάτων στο έδαφος κάτω από τον πυρηνικό σταθμό.

Το ραδιενεργό νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων υπερχείλισε από τις δεξαμενές όπου αποθηκεύεται μετά τη χρήση του.

Σύμφωνα με μετρήσεις των υπευθύνων του σταθμού, τα όμβρια ύδατα στην περίμετρο των εγκαταστάσεων εμφάνισαν τιμές ραδιενεργών ισοτόπων εκπομπής ακτίνων βήτα, όπως το Στρόντιο-90, στα επίπεδα των 8.300 Μπεκερέλ ανά λίτρο .

Οι ειδικοί της TEPCO εκτιμούν ότι το ραδιενεργό νερό μόλυνε το έδαφος, αλλά δεν αναμένουν να φτάσει ως τη θάλασσα. Η διαρροή εντοπίστηκε σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες μεταξύ του εδάφους και των τεχνητών αναχωμάτων που έχουν κατασκευαστεί για τέτοια ενδεχόμενα.

Η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 400 τόνους, όμως αργότερα η εκτίμηση αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα πάνω.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ατυχημάτων, καθυστερήσεων και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η TEPCO στο δύσκολο έργο της αποξήλωσης του πυρηνικού σταθμού. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια, ή ακόμα και περισσότερο εάν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα με την αποθήκευση του μολυσμένου νερού.

Η αρμόδια ομάδα ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει την κατάσταση «ιδιαίτερα περίπλοκη», αναγνωρίζοντας ωστόσο στις ιαπωνικές Αρχές ότι έχουν σημειώσει πρόοδο.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου