ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα ξαναμετρήσουν το ύψος του Έβερεστ λόγω… αμφιβολιών

θα-ξαναμετρήσουν-το-ύψος-του-έβερεστ-λ-590223

Νέα μέτρηση του ύψους του όρους Έβερεστ θα κάνουν οι επιστήμονες προκειμένου να καθοριστεί εάν ένας μεγάλος σεισμός που έγινε στο Νεπάλ, «συρρικνώθηκε» κατά 2.5 εκατοστά την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η κορυφαία ερευνητική ομάδα της Ινδίας δήλωσε την Τρίτη πως μια ομάδα επιστημόνων θα σταλεί στο γειτονικό Νεπάλ για να μετρήσει το Έβερεστ με την ελπίδα πως θα μπει ένα τέλος στις συζητήσεις σχετικά με το πραγματικό ύψος του.

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ το 2015, σκότωσε χιλιάδες και άλλαξε το γεωγραφικό τοπία σε όλο το έθνος.

Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο έδειχναν πως ο αντίκτυπος του σεισμού μείωσε την κορυφή του Έβερεστ που φτάνει στα 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από μερικά χιλιοστά έως και μερικά εκατοστά.

Αλλά η αμφιβολία που πλανάται μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει μία νέα εκστρατεία για την μέτρηση του ύψους, δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της Ινδίας, Swarna Subba Rao. «Θα τη μετρήσουμε ξανά» δήλωσε ο επιθεωρητής, προσθέτοντας πως η ομάδα θα αναχωρήσει σε δύο μήνες.

«Δύο χρόνια έχουν περάσει από το μεγάλο σεισμό του Νεπάλ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα πως πράγματι έχει συρρικνωθεί».

Η αποστολή θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για παρατήρηση και περίπου άλλο ένα δεκαπενθήμερο για να κηρυχθούν επίσημα τα στοιχεία.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μια πενταμελής ομάδα θα αναχωρήσει για την αποστολή στο τέλος του χειμώνα και θα προβεί σε μετρήσεις με όργανα εδάφους για να μετρήσουν το πραγματικό ύψος της κορυφής.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου