ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αδέξιοι επιστήμονες σκότωσαν ζώο ηλικίας 507 ετών

αδέξιοι-επιστήμονες-σκότωσαν-ζώο-ηλι-586571

Το φθινόπωρο του 2006 μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στο πλαίσιο αποστολής στην Ισλανδίαμια αχιβάδα που κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες και έγινε πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η αχιβάδα, του είδουςArctica islandica, ήταν ηλικίας 405 ετών και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο εν ζωή ζώο στον πλανήτη.

Ωστόσο, πραγματοποιώντας ακόμα πιο λεπτομερείς αναλύσεις, οι επιστήμονες σύντομα ανακάλυψαν ότι η αχιβάδα ήταν τελικά 100 χρόνια μεγαλύτερη και συγκεκριμένα ηλικίας 507 ετών.

«Κάναμε λάθος στην αρχή και ίσως τότε βιαστήκαμε να δημοσιεύσουμε τα ευρήματά μας. Ωστόσο είμαστε απόλυτα σίγουροι πως τώρα έχουμε βρει τη σωστή ηλικία της αχιβάδας», δήλωσε ο ωκεανολόγος Paul Butler από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ της Ουαλίας, που ερευνά το μαλάκιο.

Η «νέα ηλικία» σημαίνει πως η αχιβάδα γεννήθηκε το1499, λίγο μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Παρά το γεγονός ότι επιβίωσε για πέντε αιώνες, η αχιβάδα βρήκε τραγικό τέλος το 2006 στα χέρια Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για την ηλικία της και άνοιξαν το κέλυφός της για να τη μελετήσουν.

Μετά τον θάνατό της η αχιβάδα ονομάστηκε Μινγκ, από τη δυναστεία των Μινγκ, η οποία κυβέρνησε την Κίνα από το 1368 έως το 1644, όσο ακόμα ζούσε το μαλάκιο.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου